ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2018 20:52 EEST

Ο Μάικ Πομπέο ξαφνικά επιθυμεί τη «βελτίωση» της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

Mark Wilson via Getty Images

Ο επερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να «βελτιώσει» τη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, χωρίς να αναφερθεί στην επαναλαμβανόμενη απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία.

«Θέλω να βελτιώσω αυτή τη συμφωνία», «αυτός είναι ο στόχος» που έχει θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τόνισε στην ακρόαση του ενώπιων των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας για την έγκριση του διορισμού του στη θέση του Ρεξ Τίλερσον, που αποπέμφθηκε τον Μάρτιο.

O Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία που συνήφθη το 2015 από την Ισλαμική Δημοκρατία και την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) τη «χειρότερη» που έχουν ποτέ διαπραγματευτεί οι ΗΠΑ, έχει δώσει περιθώριο ως τις 12 Μαΐου στους Ευρωπαίους εταίρους του να σκληρύνουν κάποιους από τους όρους της συμφωνίας.

Σε διαφορετική περίπτωση έχει απειλήσει ότι θα «τη σκίσει» και θα επαναφέρει σε ισχύ τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, που έχουν αρθεί βάσει αυτής.

Ο νυν διευθυντής της CIA Πομπέο, και αυτός έντονος επικριτής της συμφωνίας, αρνήθηκε ενώπιων των γερουσιαστών να πει κατά πόσον θα συνηγορήσει στην απόσυρση των ΗΠΑ από αυτή, αν οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους αποτύχουν.

«Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ναι ή όχι, δεν είμαστε ακόμα εκεί», τόνισε.

«Αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα βελτίωσης, θα συστήσω στον πρόεδρο να κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους συμμάχους μας για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, μια καλύτερη συμφωνία. Ακόμη και μετά τις 12 Μαΐου εξακολουθεί να υπάρχει πολύ διπλωματική προσπάθεια που πρέπει να γίνει», τόνισε. 

Mε πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/CNN

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post