ΔΙΕΘΝΕΣ
27/05/2019 12:53 EEST | Updated 27/05/2019 12:54 EEST

Ευρωεκλογές στην Ιταλία: Ο μεγάλος νικητής Σαλβίνι πάει με τον σταυρό στο χέρι να πάρει τις Βρυξέλλες

Έχοντας κερδίσει το 1/3 των ψήφων αλλάζει το πολιτικό σκηνικό.

Associated Press

Η Λέγκα του Βορρά, του ιταλού Υπ.Εσωτερικών, Ματέο Σαλγίνι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους νικητές στις ευρωεκλογές της Κυριακής αφού κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ υψηλό ποσοστό ενισχύοντας τον ρόλο του στον μπλοκ των εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων στους κόλπους της Ε.Ε. αλλά και τη θέση του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας.

Συγκεντρώνοντας σχεδόν το 1/3 των ψήφων (32,42%) και με τη συμμετοχή στο 56%, η Λέγκα θα είναι ένα από τα εθνικά κόμματα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο κατέχοντας 28 έδρες. Σημειώνεται πως στις εθνικές εκλογές του 2018 είχε συγκεντρώσει περί το 12%.

ASSOCIATED PRESS

Ο Σαλβίνι από επικεφαλής ενός περιφερειακού κόμματος στη Βόρεια Ιταλία αναδεικνύεται ως ο πιο σημαντικός πολιτικός στην Ιταλία, η προσωπικότητα του οποίου έχει αντίκτυπο και πέρα από τα σύνορα της χώρας. Μαζί με την Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία αναδεικνύεται σε ηγετική φυσιογνωμία του της συμμαχίας των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικών κομμάτων τα οποία επιδιώκουν να περιορίσουν την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εθνικές πολιτικές.

Με έναν σταυρό στο χέρι και αυτο-ανακυρησσόμενος ως υπερασπιστής του ιουδαιοχριστιανικών παραδόσεων, ο Σαλβίνι τονίζει πως οι ομοϊδεάτες του σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία σημείωσαν επίσης μεγάλες νίκες.

Τι έβγαλαν οι κάλπες των 28 κρατών - Η νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, οι νικητές, οι χαμένοι και οι νέες δυνάμεις που ανεβαίνουν

Alessandro Garofalo / Reuters

«Δεν είναι μόνο η Λέγκα το πρώτο κόμμα στην Ιταλία και της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία και του Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο...Είναι σημάδια μιας Ευρώπης που αλλάζει».

Στο μεταξύ ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, μπορεί να ενισχύθηκε συγκεντρώνοντας ένα 16,94% (14 έδρες) \αλλά πλέον η διαφορά με τη Λέγκα είναι τέτοια που αλλάζει την ισορροπία μεταξύ των δύο.

Σημειώνεται πως ο Σαλβίνι είχε πει πριν τις Ευρωεκλογές πως εάν φέρει ένα δυνατό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές τότε θα πρέπει να αλλάξει η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Associated Press

Βέβαια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είπε: «Οι σύμμαχοί μας στην Κυβέρνηση είναι φίλοι μας και από αύριο πρέπει να επιστρέψουμε και να εργαστούμε με ηρεμία, ρίχνοντας τους τόνους».

Αυτό που έχε ενδιαφέρον να δούμε, όπως αναφέρει το Αssociated Press, είναι εάν και πώς ο Σαλβίνι θα αξιοποιήσει τη δυναμική που φαίνεται να έχει. Για παράδειγμα θα μπορούσε να ζητήσει ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου ή ακόμα και νέες εκλογές, ή απλά να χρησιμοποιήσει τη δύναμή που έχει πλέον για να επικεντρωθεί περισσότερο στους διακηρυγμένους βασικούς του πολιτικούς στόχους όπως η αντιμετώπιση της μετανάστευσης και η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή.

Ευρωεκλογές 2019: Τα αποτελέσματα και οι έδρες που κερδίζουν τα ελληνικά κόμματα

Ευρωεκλογές 2019: Ποιοι Έλληνες εκλέγονται ευρωβουλευτές

 

Associated Press

Στο μεταξύ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα κατάφερε να ξεπεράσει σε ποσοστά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκεντρώνοντας σχεδόν 25% και δηλώνει πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ικανό να οδηγήσει σε αδιέξοδο την κυβέρνηση.

«Η πρόκληση είναι να δημιουργηθεί μια εναλλακτική λύση απέναντι στον Σαλβίνι ο οποίος αναμφίβολα βγήκε νικητής από αυτές τις εκλογές ως ο πραγματικός ηγέτης μιας επικίνδυνης κυβέρνησης» δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικολά Τζινγκαρέτι.