ΔΙΕΘΝΕΣ
17/01/2020 15:57 EET

Ο μυστηριώδης θανατηφόρος ιός στην Κίνα δείχνει πόσο απροετοίμαστοι είμαστε για μια παγκόσμια πανδημία

Η προφητική προειδοποίηση του Μπιλ Γκέιτς.

Bobby Yip / Reuters

Όλα ξεκίνησαν με ορισμένα περιστατικά που έμοιαζαν με πνευμόνια. Οι κινεζικές αρχές γνωστοποίησαν την παραμονή της πρωτοχρονιάς ότι 41 άνθρωποι από την κεντρική πόλη Γουχάν παρουσίαζαν μια ασθένεια που είχε συμπτώματα που έμοιαζαν με εκείνα της πνευμονίας. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η πιθανή αιτία εξάπλωσης του ιού θεωρήθηκε η τοπική αγορά θαλασσινών, όπου πουλιούνται ζωντανά τα θαλασσινά. Η αγορά έκλεισε μια μέρα μετά την αναφορά της επιδημίας.

Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, οι κινεζικές αρχές είχαν καταλήξει ότι ο ιός ήταν ένας νέος τύπος κοροναϊού: μια μεγάλη οικογένεια ιών που συνήθως επηρεάζουν την αναπνευστική οδό. Θυμίζουμε ότι κοροναϊός ήταν αυτό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί τώρα στην Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία. Μια γυναίκα ηλικίας 61 ετών στην Ταϊλάνδη, που διαγνώστηκε την Τρίτη, είπε ότι επισκέφθηκε πρόσφατα την πόλη Γουχάν, αλλά δεν πήγε στην συγκεκριμένη αγορά  θαλασσινών, αλλά σε άλλη που είχε επίσης ζωντανά θαλασσινά. 

Στην Ιαπωνία, το κρούσμα που εντοπίστηκε είναι ένας άντρας 30 ετών, ο οποίος είχε μεν πάει στην Κίνα, αλλά δεν είχε επισκεφθεί αγορά θαλασσινών.

Άγνωστο αν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο - πιθανότατα περνά από ζώα σε ανθρώπους. Ωστόσο, το τελευταίο κρούσμα στην Ιαπωνία, θέτει τον ισχυρισμό αυτό υπό αμφισβήτηση.

Μπιλ Γκέιτς: Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια θανατηφόρα επιδημία όπως για έναν πόλεμο 

Αν ο ιός μετατραπεί σε πανδημία, θα βρει τον κόσμο εντελώς απροετοίμαστο, όπως έχει προειδοποιήσει ο Μπιλ Γκέιτς. 

«Στην περίπτωση βιολογικών απειλών, αυτή η αίσθηση του επείγοντος λείπει», έχει προειδοποιήσει ήδη από το 2018 ο Μπιλ Γκέιτς. «Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για πανδημίες με τον ίδιο σοβαρό τρόπο που προετοιμάζεται για πόλεμο». 

ASSOCIATED PRESS

Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι μια πανδημία είναι η τρίτη πιο σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα, μετά την κλιματική αλλαγή και τον πυρηνικό πόλεμο. Έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ο κόσμος χτυπηθεί από έναν ιό πανδημίας όπως η ισπανική γρίπη του 1918, η οποία σκότωσε 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Ένα παρόμοιο σενάριο σήμερα μπορεί να σκοτώσει περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε λιγότερο από ένα χρόνο, υποστηρίζει ο Γκέιτς. 

Ο SARS 

Αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς, μοιραία πολλοί φοβούνται πλέον για έναν νέο SARS. Ο νέος ιός εντάσσεται στην ίδια οικογένεια με τον SARS -που μοιάζει με γρίπη και οδήγησε στον θάνατο περισσότερους από 700 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο το διάστημα 2002-2003. Προσέβαλε δε πάνω από 8.000 ανθρώπους. Αν και ακόμα δεν έχει βρεθεί με βεβαιότητα πως μεταδόθηκε, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να εξαπλώθηκε στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες.

Την εποχή εκείνη, ο ΠΟΥ είχε κατηγορήσει την Κίνα πως είχε αποκρύψει τον ακριβή αριθμό των ασθενών σε μια επαρχία νότια της Κίνας. Μόνο στην ηπειρωτική χώρα είχαν πεθάνει 349 άτομα και στο Χονγκ Κονγκ άλλα 299.

Ο τότε υπουργός Υγείας είχε παραιτηθεί εξαιτίας της κακής διαχείρισης της κατάστασης. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι επρόκειτο για επιδημία, να ζητήσει συγγνώμη και να δεσμευτεί ότι δεν θα αποκρύψει τίποτα σε μελλοντικές κρίσεις.

Τώρα, αν και δεν θεωρούν ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι ασθενείς έχουν τεθεί σε καραντίνα και όποιος έρχεται σε επαφή μαζί τους, παρακολουθείται στενά. Επίσης τα αεροδρόμια του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης και της Νότιας Κορέας ελέγχουν τους επιβάτες για πυρετό.

Πηγή: Insider

Sponsored Post