Ο Μίκυ Μάους «κυκλοφορεί» πλέον ελεύθερος και σκορπά τον τρόμο

Από την την 1η Ιανουαρίου, έληξαν στις ΗΠΑ τα πνευματικά δικαιώματα της Disney επί των πρώτων εκδόσεων του διάσημου χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων.
via Associated Press

Ένα τρέιλερ για μια ταινία slasher, με έναν μασκοφόρο δολοφόνο ντυμένο Μίκυ Μάους, κυκλοφόρησε την 1η Ιανουαρίου, την ημέρα που έληξαν στις ΗΠΑ τα πνευματικά δικαιώματα της Disney για τις πρώτες εκδοχές του χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων.

«Θέλαμε να δείξουμε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έχουμε συνηθίσει», δήλωσε ο παραγωγός της ταινίας.

Επίσης ένα νέο βιντεοπαιχνίδι τρόμου εμπνευσμένο από τον Mίκυ, που δείχνει το διάσημο τρωκτικό καλυμμένο με κηλίδες αίματος, κυκλοφόρησε επίσης την ίδια μέρα.

Το Steamboat Willie, μια ταινία μικρού μήκους του 1928 με τις πρώιμες μη ομιλούσες εκδοχές του Μίκυ και της Μίνι, έγινε κοινό κτήμα στις ΗΠΑ την Πρωτοχρονιά.

Αυτό σημαίνει ότι οι σκιτσογράφοι, οι μυθιστοριογράφοι και οι κινηματογραφιστές μπορούν πλέον να επεξεργάζονται και να χρησιμοποιούν τις πρώτες εκδοχές του Μίκι και της Μίνι όπως οι ίδιοι επιθυμούν χωρίς να χρειάζονται να πληρώσουν ή να πάρουν άδεια.

Ορισμένοι έσπευσαν να επωφεληθούν από τους νέους κανόνες, και την Πρωτοχρονιά κυκλοφόρησε μάλιστα ένα τρέιλερ (που περιέχει βίαιες σκηνές) για μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή τον Μίκι Μάους.

Στο κωμικό θρίλερ τρόμου με τίτλο ”Η παγίδα του Μίκυ Μάους”, μια νεαρή γυναίκα διοργανώνει ένα πάρτι γενεθλίων- έκπληξη σε μια αίθουσα ψυχαγωγίας - αλλά τα πράγματα παίρνουν γρήγορα μια τροπή προς το χειρότερο όταν αυτή και οι φίλοι της συναντούν έναν δολοφόνο με μαχαίρι που φορά την στολή του Μίκυ.

Το μήνυμα :″Ένα μέρος για διασκέδαση, ένα μέρος για φίλους, ένα μέρος για κυνήγι. Το ποντίκι κυκλοφορεί ελεύθερο και οπλοφορεί”, εμφάνιζεται με κόκκινα γράμματα στο τέλος του τρέιλερ.

”Δεν χρειάζεται το κοινό να το πάρει πολύ στα σοβαρά, κάναμε απλά μια αστεία διασκεδαστική ταινία”, δήλωσε ο Σάιμον Φίλιπς, ο οποίος έγραψε το σενάριο και ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας ενώ ταυτόχρονα υποδύεται τον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα του Μίκυ.

Η ταινία δεν έχει επιβεβαιωμένη την ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας της, αλλά αναμένεται να παιχτεί στις αίθουσες τον ερχόμενο Μάρτιο.

INFESTATION 88: Νέο horror video game με πρωταγωνιστή τον... Μίκι Μάους

Πέρα από την ταινία, ένα νέο βιντεοπαιχνίδι παρουσιάστηκε, επίσης με την έκδοση του Μίκυ από το 1928.

Η εταιρεία παιχνιδιών Nightmare Forge Games δήλωσε ότι το παιχνίδι, με τίτλο Infestation 88, είναι ένα παιχνίδι τρόμου επιβίωσης στο οποίο μια επιδημία τρωκτικών μετατρέπεται σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό.

Στην αρχή του τρέιλερ, ένας άνδρας ακούγεται να λέει νευρικά: ”Νόμιζα ότι ήταν απλώς τρωκτικά, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο εδώ μέσα”.

Στην συνέχεια, ένας τεράστιος, γεμάτος αίματα Mίκυ εμφανίζεται στην οθόνη, ενώ ποντίκια τρέχουν γύρω του.

Η αμερικανική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων αναφέρει ότι τα δικαιώματα σε χαρακτήρες μπορούν να διατηρηθούν για 95 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι χαρακτήρες του Steamboat Willie μπήκαν στο δημόσιο τομέα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η Disney εξακολουθεί να κατέχει ξεχωριστά ένα εμπορικό σήμα για τον Μίκυ ως αναγνωριστικό μάρκας και εταιρική μασκότ. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν όρια στον τρόπο με τον οποίο το κοινό μπορεί να χρησιμοποιήσει τον διάσημο ήρωα.

Και η Disney τονίζει ότι οι πιο σύγχρονες εκδόσεις του Μίκυ εξακολουθούν να καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα.

”Θα συνεχίσουμε, φυσικά, να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στις πιο σύγχρονες εκδόσεις του Μίκυ Μάους και σε άλλα έργα που εξακολουθούν να υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα”, δήλωσε η εταιρεία.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή