ΔΙΕΘΝΕΣ
25/06/2019 14:56 EEST

Ο Μπιλ Γκέιτς αποκαλύπτει το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του

Η χαμένη ευκαιρία της Microsoft.

ASSOCIATED PRESS

Ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, θεωρείται φιγούρα- σύμβολο της επιτυχίας και ένας από τους «πατέρες» της ψηφιακής εποχής- ωστόσο κανείς δεν έχει στο ιστορικό του μόνο νίκες, και ο «Mr Microsoft» δεν είναι εξαίρεση.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNN, ο ιδρυτής της Microsoft παραδέχτηκε δύο φορές σε πρόσφατες συνεντεύξεις ποιο θεωρεί ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος του- και δεν είναι άλλο από την αποτυχία να φέρει τα Windows στη θέση του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του λειτουργικού της Apple για φορητές συσκευές, iOS.

«Στον κόσμο του software, ειδικά για πλατφόρμες, μιλάμε για αγορές όπου ο νικητής τα παίρνει όλα» είπε ο Γκέιτς σε πρόσφατη συνέντευξη με τη Village Global (εταιρεία venture capital). «Οπότε το μεγαλύτερο λάθος που έκανα ποτέ ήταν οποιαδήποτε κακοδιαχείριση έκανα που είχε ως αποτέλεσμα η Microsoft να μη βρεθεί εκεί που είναι το Android. Το Android είναι η στάνταρ πλατφόρμα για τηλέφωνα που δεν είναι της Apple...υπάρχει χώρος μόνο για ένα λειτουργικό που δεν είναι της Apple».

Η Microsoft «βασίλευε» για χρόνια στον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, επικρατώντας κατά κράτος επί της Apple, αλλά δεν μπόρεσε να εξελιχθεί όσο γρήγορα έπρεπε στην εποχή των smartphones. Ωστόσο, η εταιρεία είχε βγάλει το δικό της λειτουργικό για φορητές συσκευές, Windows Mobile, από το 2000. Η Apple κυκλοφόρησε το iPhone το 2007, και ακολούθησε το Android από τη Google το 2008. Αν και η Microsoft είχε βγάλει πρώτη λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές, έμεινε γρήγορα πίσω από την Apple και τη Google.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο Economic Club στη Ουάσινγκτον, ο Γκέιτς είπε ότι η εταιρεία τότε ήταν σε δικαστικό αγώνα για θέματα antitrust, κάτι που λειτουργούσε ως αντιπερισπασμός, προσθέτοντας επίσης ότι είχαν γίνει λάθη ως προς το πώς επέλεξε το προσωπικό που εργαζόταν στον τομέα των φορητών συσκευών.

«Ξέραμε πως τα κινητά θα γίνονταν πολύ δημοφιλή, οπότε κάναμε τα Windows Mobile. Δεν γίναμε το κυρίαρχο λειτουργικό για φορητές συσκευές για πολύ λίγο» είπε στο εν λόγω event. «Αποσπάστηκε η προσοχή μας κατά τη δίκη antitrust. Δεν βάλαμε τους καλύτερους δυνατούς ανθρώπους να δουλέψουν. Οπότε είναι το μεγαλύτερο λάθος που έκανα όσον αφορά σε κάτι που ήταν εντελώς εντός των δυνατοτήτων μας. Ήμασταν ξεκάθαρα η εταιρεία που θα έπρεπε να το έχει επιτύχει- και δεν το κάναμε».

Στη συνέντευξή του στη Village Global, ο Γκέιτς είπε πως το λάθος αυτό πιθανότατα κόστισε στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια, που εν τέλει πήγαν στη Google.

«Τα άλλα assets μας, όπως τα Windows και το Office εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυρά, οπότε είμαστε μια εταιρεία που βρίσκεται στην κορυφή...αν το είχαμε κάνει και αυτό σωστά, τότε θα ήμασταν Η εταιρεία στην κορυφή, αλλά τι να κάνεις».

Sponsored Post