ΔΙΕΘΝΕΣ
24/08/2019 08:27 EEST

Ο Μπολσονάρο στέλνει τον στρατό στον Αμαζόνιο

Πήρε την απόφαση μετά από τις απειλές της Γαλλίας και της Ιρλανδίας ότι θα ακυρώσουν μια τεράστια εμπορική δυμφωνία με τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

Nacho Doce / Reuters

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο έδωσε χθες εντολή για την αποστολή του στρατού για να καταστείλει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που καίνε τον Αμαζόνιο, δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Χοράιμα Αντόνιο Ντενάριουμ.

Το μέτρο, που λαμβάνεται έπειτα από την υπογραφή ενός προεδρικού διατάγματος από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, εξουσιοδοτεί από το Σάββατο τους κυβερνήτες των Πολιτειών της χώρας που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών του Αμαζονίου να κινητοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις «για προληπτικές και κατασταλτικές ενέργειες κατά περιβαλλοντικών εγκλημάτων», καθώς και για «τον εντοπισμό και την καταπολέμηση πυρκαγιών».

«Έμαθα ως στρατιωτικός να αγαπώ το δάσος του Αμαζονίου και θέλω να το προστατεύσω», είπε.

ASSOCIATED PRESS

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από έντονες πιέσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες προς τον Βραζιλιάνο πρόεδρο να κάνει περισσότερα για την μεγάλη καταστροφή που βιώνουν οι «πνεύμονες» του πλανήτη.

Ο Μπολσονάρο επέκρινε την αντίδραση των ηγετών των άλλων χωρών, επισημαίνοντας ότι οι πυρκαγιές ”δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα” για κυρώσεις συμφωνιών.

Πήρε την απόφαση μετά από τις απειλές της Γαλλίας και της Ιρλανδίας ότι θα ακυρώσουν μια τεράστια εμπορική δυμφωνία με τις χώρες της Νότιας Αμερικής αν δεν αντιμετωπίσει όπως οφείλει την μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Το διάταγμα μέχρι στιγμής ορίζει ότι ο στρατός θα επιβλέπει τον Αμαζόνιο για έναν μήνα από το Σάββατο 24Αυγούστου έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

 

(Mε πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ)