Ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει αναβολή του Brexit αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με έγγραφα

Τι αναφέρουν τα έγγραφα που υποβλήθηκαν σε δικαστήριο της Σκωτίας.
ASSOCIATED PRESS

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, θα στείλει επιστολή στην ΕΕ με την οποία θα ζητά αναβολή του Brexit εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το «διαζύγιο» ως τις 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που υποβλήθηκαν σε δικαστήριο της Σκωτίας, μετέδωσε το BBC.

Τον προηγούμενο μήνα αντιπολιτευόμενοι βουλευτές και «αντάρτες» των Συντηρητικών πέρασαν το «Benn Act», που επιβάλλει στον Τζόνσον να καθυστερήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εξόδου μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό που χαρακτηρίζεται ως καταστροφικό Brexit άνευ συμφωνίας.

Ο Τζόνσον έχει υποσχεθεί πως θα τηρήσει αυτόν τον νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε «πράξη παράδοσης», αλλά επίσης έχει δεσμευτεί πως δεν θα ζητήσει αναβολή και ότι η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ πάση θυσία («do or die») στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με αυτή την αντίφαση.

Οι αντίπαλοί του εκτιμούν πως θα επιδιώκει κάποιου είδους νομική διέξοδο ή θα επιδιώξει να πιέσει την ΕΕ ώστε να αρνηθεί να δεχτεί αίτημα αναβολής.

Οι πολέμιοι του Brexit πήραν τη δικαστική οδό σε δικαστήρια της Σκωτίας την Παρασκευή, προκειμένου να του δοθεί εντολή να συμμορφωθεί με το Benn Act, ειδάλλως δικαστές θα στείλουν εκ μέρους του επιστολή στην ΕΕ ζητώντας αναβολή.

Σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στο σκωτσέζικο δικαστήριο η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο Τζόνσον αποδέχεται πως είναι υποχρεωμένος να στείλει επιστολή στην ΕΕ ζητώντας καθυστέρηση και πως αν δοθεί παράταση, η Βρετανία θα συμφωνήσει σε αυτήν.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα μόλις μια εβδομάδα μετά την ταπείνωση του Τζόνσον από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, βάσει της οποίας ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου παράνομα.