ΔΙΕΘΝΕΣ
01/12/2019 11:56 EET | Updated 01/12/2019 12:00 EET

Ο Ντι Κάπριο απάντησε στον Μπολσονάρο για τα περί «χρηματοδότησης» των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο

Ο χολυγουντιανός σταρ και ακτιβιστής υπέρ του περιβάλλοντος δεν άφησε ασχολίαστη την επίθεση του Βραζιλιάνου προέδρου.

Vivien Killilea via Getty Images

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο απάντησε στον αβάσιμο ισχυρισμό του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ότι ο διάσημος αστέρας του Χόλιγουντ πυροδοτεί τις πυρκαγιές στο Αμαζόνιο με την χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικών οργανισμών, που ισχυρίζεται ότι είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή.

«Το μέλλον αυτών των αναντικατάστατων οικοσυστημάτων διακυβεύεται και είμαι υπερήφανος που στέκομαι με τις ομάδες που τα προστατεύουν», τόνισε ο  Ντι Κάπριο σε δήλωση που ανάρτησε στο Instagram. «Αξίζει να σημειωθεί πως δεν χρηματοδοτούμε τους οργανισμούς που στοχοποιούνται» διευκρίνισε περαιτέρω.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τις τοπικές κοινότητες της Βραζιλίας, τις τοπικές κυβερνήσεις, τους επιστήμονες, τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό που εργάζονται ακούραστα για να προστατεύσουν το Αμαζόνιο για το μέλλον όλων των Βραζιλιανών».

Η Συμμαχία για τη Γη, η περιβαλλοντική ομάδα του ηθοποιού, έχει δεσμευτεί να χορηγήσει βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει τις εκτεταμένες πυρκαγιές, οι οποίες κατέστρεψαν τα τροπικά δάση κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.

Την Παρασκευή, ο Μπόλσονρο δήλωσε σε υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι ο Ντι Κάπριο «έδινε χρήματα για να βάλει φωτιά στον Αμαζόνιο».

Η τοποθέτηση του ακραίου Βραζιλιάνου προέδρου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειάς του να επιτεθεί σε περιβαλλοντικές ομάδες. Τον Αύγουστο, υποστήριξε - και πάλι χωρίς αποδείξεις - ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ήταν υπαίτιες για τις πυρκαγιές .

Ερωτηθείς αν μπορούσε να αποδείξει αυτούς τους ισχυρισμούς τις αξιώσεις, ο Μπολσονάρο απάντησε απλώς ότι δεν είχε «γραπτό σχέδιο» και ότι «δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα»

Την Πέμπτη, ο γιος του (επίσης πολιτικός), Εντουάρντο Μπολσονάρο, αναπαρήγαγε τους αβάσιμους ισχυρισμούς που κυκλοφορούσαν στο Twitter, λέγοντας ότι ο Ντι Κάπριο έδωσε 300.000 δολάρια στην «ΜΚΟ που έκαψε τον Αμαζόνιο» και συνέχισε να κατηγορεί την WWF ότι πληρώνει για φωτογραφίες από τις φλόγες.

Σε δήλωσή της, η WWF καταδίκασε τα σχόλια, κάνοντας λόγω για «ανυπόστατες κατηγορίες» και δήλωσε ότι «αποκηρύσσει τις επιθέσεις στους συνεργάτες της και τα ψέμματα που περιβάλλουν το όνομα της οργάνωσης».

Sponsored Box