Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε απότομα από την αίθουσα στη δίκη για τη δυσφήμηση της Κάρολ

Νωρίτερα ο δικαστής απείλησε τον δικηγόρο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ με φυλάκιση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ στις 26 Ιανουαρίου 2024 στη Νέα Υόρκη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ στις 26 Ιανουαρίου 2024 στη Νέα Υόρκη.
GWR/Star Max via Getty Images

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε αιφνιδίως πριν την ολοκλήρωση των τελικών αγορεύσεων στη δεύτερη εκδίκαση για δυσφήμιση την Παρασκευή, καθώς ο δικηγόρος της συγγραφέως Ε. Τζιν Κάρολ προέτρεψε τους ενόρκους να επιδικάσουν αποζημίωση τουλάχιστον 24 εκατομμυρίων δολαρίων για τη «θύελλα μίσους» που προκάλεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Λίγα λεπτά αφότου η δικηγόρος της Κάρολ, Ρομπέρτα Κάπλαν άρχισε την τελική της αγόρευση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ο Τραμπ σηκώθηκε ξαφνικά από τη θέση του και κατευθύνθηκε προς την έξοδο, κάνοντας μια παύση για να κοιτάξει βλοσυρά την κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας πετάχτηκαν για να τον ακολουθήσουν.

Η απροσδόκητη αποχώρηση ανάγκασε τον δικαστή Λούις A. Kάπλαν να διακόψει για λίγο την τελική αγόρευση για να σημειώσει: «Να περαστεί στα πρακτικά ότι ο κ. Tραμπ μόλις σηκώθηκε και βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου».

Η αποχώρηση ήρθε λίγα μόλις λεπτά αφότου ο δικαστής, χωρίς την παρουσία των ενόρκων, απείλησε να στείλει στη φυλακή τη δικηγόρο του Τραμπ, Αλίνα Χάμπα, επειδή συνέχισε να μιλάει όταν της είπε ότι είχε τελειώσει ο χρόνος της.

«Είστε στα πρόθυρα να περάσετε κάποιο χρόνο στη φυλακή. Καθίστε κάτω τώρα», είπε ο δικαστής στη Χάμπα, η οποία συμμορφώθηκε αμέσως.

Η Ρομπέρτα Κάπλαν και ο δικαστής δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

via Associated Press

«Παρά την καταδική του ο κ. Τραμπ εξακολουθεί να δυσφημεί»

Ο Τραμπ, ο οποίος δεν ήταν υποχρεωμένος να παραστεί στη διαδικασία της πολιτικής αγωγής, φαινόταν εμφανώς ταραγμένος όλο το πρωί, κουνώντας έντονα το κεφάλι του καθώς η δικηγόρος της Κάρολ τον χαρακτήριζε ψεύτη που είχε υποκινήσει έναν ολόκληρο «όχλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» να επιτεθεί στην πελάτισσα της.

Η Ρομπέρτα Κάπλαν, υποστήριξε στην τελική της αγόρευση ότι ο Τραμπ δεν σέβεται τους ενόρκους.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίδεται στην ίδια ακριβώς δυσφήμιση ακόμα και μετά τη δίκη», είπε η Κάπλαν, τονίζοντας ότι ο Τραμπ συνεχίζει να δυσφημεί την πελάτισσα της, ακόμη και μετά την πρώτη καταδική του

«Συνέχισε να συκοφαντεί την κα Κάρολ ακόμη και όταν αυτή η δίκη βρισκόταν σε εξέλιξη», είπε η Κάπλαν στους ενόρκους.

«Αυτή η υπόθεση αφορά την τιμωρία του Ντόναλντ Τραμπ για όσα έχει κάνει και όσα συνεχίζει να κάνει», συνέχισε η Ρομπέρτα Κάπλαν. «Αυτή η δίκη έχει ως στόχο να τον κάνουμε να σταματήσει».

Εννέα ένορκοι θα αρχίσουν να συσκέπτονται αργότερα μέσα στην ημέρα για το αν η Κάρολ, μακροχρόνια αρθρογράφος συμβουλών, δικαιούται περισσότερα από τα 5 εκατομμύρια δολάρια που της επιδικάστηκαν σε ξεχωριστή δίκη πέρυσι.

Οι τελικές παρατηρήσεις των δικηγόρων έρχονται μία ημέρα αφότου ο Τραμπ δεν τήρησε τους κανόνες ενός ομοσπονδιακού δικαστή που περιόριζαν αυστηρά το τι μπορούσε να πει κατά τη διάρκεια της κατάθεσής από το βήμα του μάρτυρα, η οποία κατέληξε να διαρκέσει μόλις 3 λεπτά. Έφυγε εξοργισμένος που δεν του δόθηκε η ευκαιρία να αντικρούσει τις κατηγορίες της Κάρολ για σεξουαλική κακοποίηση.

Ένα διαφορετικό σώμα ενόρκων κατέληξε τον περασμένο Μάιο στο συμπέρασμα ότι ο Τραμπ κακοποίησε σεξουαλικά την Κάρολ την άνοιξη του 1996 στις τουαλέτες ενός πολυτελούς πολυκαταστήματος στο Μανχάταν. Διαπίστωσε επίσης ότι τη δυσφήμισε το 2022, ισχυριζόμενος ότι επινόησε τον ισχυρισμό για να πουλήσει τα απομνημονεύματά της.

Πηγή: CBS News

Δημοφιλή