Ο οίκος Christie’s απέσυρε από δημοπρασία «κλεμμένους» αττικούς αμφορείς

Οι συνολικά τέσσερες ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες εξαφανίστηκαν από τον on-line κατάλογο χωρίς εξηγήσεις.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
DEA / ARCHIVIO J. LANGE via Getty Images

Ο οίκος Christie’s απέσυρε από τον on-line κατάλογο επικείμενης δημοπρασίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, τέσσερις ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες, μετά από καταγγελίες ότι πρόκειται για προϊόντα παράνομης ανασκαφής.

Τα αντικείμενα βρίσκονταν στον αρχικό κατάλογο δημοπράτησης, ωστόσο στη συνέχεια αφαιρέθηκαν από τη λίστα χωρίς να δοθεί εξήγηση.

Ο καθηγητής Χρήστος Τσιρογιάννης, ο αρχαιολόγος που εντόπισε την απόσυρση των αρχαιοτήτων από τη δημοπρασία, τόνισε πως έχει στοιχεία που συνδέουν τα τέσσερα αντικείμενα -μεταξύ αυτών και δύο αττικοί αμφορείς- με καταδικασμένους αρχαιοκάπηλους.

Ο κ. Τσιρογιάννης, ο άνθρωπος που ξεσκεπάζει κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας διεθνώς, δηλώνει οργισμένος για το γεγονός ότι κορυφαίοι οίκοι δημοπρασιών δεν διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε συνεργασία με τις αρχές προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι αρχαιότητες αποσπάστηκαν παρανόμως από τις χώρες προέλευσής τους.

«Είναι απίστευτο. Πρόκειται για το ίδιο μοτίβο. Οι εταιρείες αυτές διατρανώνουν ότι εργάζονται με τη δέουσα επιμέλεια και διαφάνεια, ενώ στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ως αρχαιολόγος η πρώτη μου ευθύνη είναι να ενημερώνω τον κόσμο για την έρευνά μου» αναφέρει ο Χρήστος Τσιρογιάννης.

Με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο Χρήστος Τσιρογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Άαρχους στη Δανία, έχει εντοπίσει τα τελευταία 15 χρόνια, περισσότερες από 1.100 κλεμμένες αρχαιότητες σε πλειστηριασμούς, γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και άλλες αστυνομικές αρχές, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων.

Οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές τού έχουν δώσει επίσημη πρόσβαση, ήδη από τις αρχές τού 2000, σε δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό που έχουν κατασχέσει από άτομα τα οποία εμπλέκονται σε παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων.

Οι τέσσερις αρχαιότητες που επρόκειτο να δημοπρατηθούν και αποσύρθηκαν από τον κατάλογο, συνδέονται με τον Τζιανφράνκο Μπεκίνα, ο οποίος έχει καταδικαστεί στην Ελλάδα για αρχαιοκαπηλία.

Με πληροφορίες από Guardian

Popular in the Community