Ο Πάπας ζητά συγγνώμη για την χυδαία λέξη που χρησιμοποίησε για τους ομοφυλόφιλους

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού εξέδωσε ανακοίνωση αναγνωρίζοντας τον σάλο που ξέσπασε στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το σχόλιο του Φραγκίσκου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος παρακολουθεί τη λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στις 26 Μαΐου 2024 στην Πόλη του Βατικανού, Βατικανό.
Ο Πάπας Φραγκίσκος παρακολουθεί τη λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στις 26 Μαΐου 2024 στην Πόλη του Βατικανού, Βατικανό.
Franco Origlia via Getty Images

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη την Τρίτη αφού αναφέρθηκε ότι χρησιμοποίησε μία χυδαία λέξη για τους ομοφυλόφιλους προκειμένου να επιβεβαιώσει την απαγόρευση της Καθολικής Εκκλησίας στους ομοφυλόφιλους ιερείς.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι εξέδωσε δήλωση με την οποία αναγνώρισε τη θύελλα που ξέσπασε στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα σχόλια του Φραγκίσκου, τα οποία ειπώθηκαν κεκλεισμένων των θυρών σε Ιταλούς επισκόπους στις 20 Μαΐου.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα επικαλέστηκαν Ιταλούς επισκόπους χωρίς να τους κατονομάσουν αναφέροντας ότι ο Φραγκίσκος χρησιμοποίησε αστειευόμενος τον όρο «frociaggine» (σ.σ «αδελφάτο») μιλώντας στα ιταλικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Χρησιμοποίησε την επίμαχη λέξη για να επιβεβαιώσει την απαγόρευση του Βατικανού να επιτρέπει σε ομοφυλόφιλους άνδρες να εισέρχονται σε ιερατικές σχολές και να χειροτονούνται ιερείς.

Ο Μπρούνι δήλωσε ότι ο Φραγκίσκος πληροφορήθηκε για τις αντιδράσεις και υπενθύμισε ότι ο Αργεντινός Πάπας, ο οποίος έχει καταστήσει την προσέγγιση των Καθολικών ΛΟΑΤΚΙ+ σήμα κατατεθέν της θητείας του, ξεκαθαρίζοντας εδώ και καιρό ότι υπάρχει «χώρος για όλους» στην Καθολική Εκκλησία.

«Ο Πάπας δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους και ζητάει συγγνώμη από όσους προσβλήθηκαν από τη χρήση μίας λέξης που αναφέρθηκε από άλλους».

Ο Φραγκίσκος απευθυνόταν σε συνέλευση της ιταλικής διάσκεψης των επισκόπων, η οποία ενέκρινε πρόσφατα ένα νέο έγγραφο που περιγράφει την εκπαίδευση των Ιταλών ιεροσπουδαστών. Το έγγραφο, το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί εν αναμονή της αναθεώρησης από την Αγία Έδρα, φέρεται να προσπάθησε να ανοίξει κάποια περιθώρια στην απόλυτη απαγόρευση του Βατικανού για τους ομοφυλόφιλους ιερείς.

Δημοφιλή