Αλλαγή στάσης από το Βατικανό στην ομοφυλοφιλία: Ναι υπό όρους στην ευλογία ομόφυλων ζευγαριών

Η απόφαση ορόσημο, που εγκρίθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο, αποτελεί σημάδι ότι ο Θεός τους καλωσορίζει όλους, λέει το Βατικανό.
via Associated Press

Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε επίσημα τη δυνατότητα ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια, με ένα νέο έγγραφο που εξηγεί την ριζική αλλαγή στάσης του Βατικανού απέναντι στην ομοφυλοφιλία, επιμένοντας ότι οι άνθρωποι που αναζητούν την αγάπη και το έλεος του Θεού δεν πρέπει να υπόκεινται σε «εξαντλητική ηθική ανάλυση» για να τη λάβουν.

Το έγγραφο, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, αναλύει μια επιστολή του Φραγκίσκου που εστάλη σε δύο συντηρητικούς καρδινάλιους τον Οκτώβριο. Σε αυτήν, ο Ποντίφικας ανέφερε ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να προσφέρονται υπό ορισμένες συνθήκες, αρκεί να μην παραπέμπει το τελετουργικό στο μυστήριο του γάμου.

via Associated Press

Το νέο έγγραφο επαναλαμβάνει αυτή την προϋπόθεση και την επεξεργάζεται, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι ο γάμος είναι ένα ισόβιο μυστήριο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Και τονίζει ότι οι εν λόγω ευλογίες πρέπει να είναι «μη λειτουργικής φύσης» και δεν πρέπει να απονέμονται ταυτόχρονα με μια πολιτική ένωση (σ.σ. πολιτικός γάμος), χρησιμοποιώντας καθορισμένες τελετουργίες ή ακόμα και ρούχα που παραπέμπουν σε γάμο.

Αλλά το Βατικανό επισημαίνει ότι τα αιτήματα για τέτοιες ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια δεν πρέπει να απορρίπτονται τελείως. Προσφέρει έναν εκτενή και ευρύ ορισμό του όρου «ευλογία», τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που αναζητούν μια υπερβατική σχέση με τον Θεό και αναζητούν την αγάπη και το έλεός Του δεν πρέπει να υπόκεινται σε «εξαντλητική ηθική ανάλυση» ως προϋπόθεση για τη λήψη της.

via Associated Press

«Τελικά, μια ευλογία προσφέρει στους ανθρώπους ένα μέσο για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη τους στον Θεό», αναφέρει το έγγραφο. «Το αίτημα για ευλογία, λοιπόν, εκφράζει και τρέφει το άνοιγμα προς την υπέρβαση, το έλεος και την εγγύτητα προς τον Θεό σε συγκεκριμένες συνθήκες ζωής, κάτι που δεν είναι μικρό πράγμα στον κόσμο στον οποίο ζούμε».

Το Βατικανό διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ο γάμος είναι μια άρρηκτη ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ως αποτέλεσμα, αντιτίθεται επί μακρόν στους γάμους ομοφύλων.

Το 2021, η Συνέλευση του Βατικανού διεμήνυσε κατηγορηματικά ότι η εκκλησία δεν μπορούσε να ευλογήσει τις ενώσεις δύο ανδρών ή δύο γυναικών επειδή «ο Θεός δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

via Associated Press

Αυτό το έγγραφο είχε προκαλέσει τότε κατακραυγή, από το οποίο φάνηκε να αιφνιδιάζεται ακόμη και ο Πάπας, παρόλο που είχε εγκρίνει τεχνικά τη δημοσίευσή του. Αμέσως μετά τη δημοσίευσή του, απομάκρυνε τον υπεύθυνο και άρχισε να θέτει τις βάσεις για την ανατροπή.

Στο νέο έγγραφο, το Βατικανό λέει ότι η εκκλησία πρέπει να αποφεύγει «δογματικά ή πειθαρχικά σχέδια, ειδικά όταν οδηγούν σε έναν ναρκισσιστικό και αυταρχικό ελιτισμό, όπου αντί να κηρύττει κανείς, αναλύει και κατηγοριοποεί τους άλλους και αντί να ανοίγει την πόρτα στη χάρη, κάποιος εξαντλεί τις δυνάμεις του στην επιθεώρηση και την επαλήθευση».

Προσθέτει ότι τα άτομα σε «παράτυπους» δεσμούς - γκέι ή στρέιτ - βρίσκονται σε κατάσταση αμαρτίας. Αλλά συμπληρώνει ότι αυτό δεν πρέπει να τους στερήσει την αγάπη ή το έλεος του Θεού.

Η Καθολική Εκκλησία διδάσκει ότι η έλξη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν είναι αμαρτωλή, αλλά οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι. Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2013, ο Φραγκίσκος έχει προσπαθήσει να κάνει την εκκλησία των 1,3 δισεκατομμυρίων μελών πιο φιλόξενη για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα χωρίς να αλλάξει το ηθικό δόγμα για την ομόφυλη δραστηριότητα.

(με πληροφορίες από Associated Press, Guardian)

Δημοφιλή