Ο Πούτιν έδωση εντολή στον πρώην διοικητή της Wagner να αναλάβει τις "εθελοντικές μονάδες" στην Ουκρανία

Ο Τρόσεφ, απόστρατος αξιωματικός, είχε ηγετικό ρόλο στη Wagner από τη δημιουργία της το 2014 και αντιμετώπισε κυρώσεις της Ε.Ε για τον ρόλο του στη Συρία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αριστερά, συναντάται με τον Ρώσο Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Γιούνους-Μπεκ Γεφκούροφ, δεύτερο δεξιά, και τον Πρόεδρο της περιφερειακής δημόσιας οργάνωσης της Αγίας Πετρούπολης "Σύνδεσμος για την προστασία των συμφερόντων των βετεράνων των τοπικών πολέμων και των στρατιωτικών συγκρούσεων" συνταγματάρχη ε.α. Aντρέι Tρόσεφ στη Μόσχα, Ρωσία, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αριστερά, συναντάται με τον Ρώσο Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Γιούνους-Μπεκ Γεφκούροφ, δεύτερο δεξιά, και τον Πρόεδρο της περιφερειακής δημόσιας οργάνωσης της Αγίας Πετρούπολης "Σύνδεσμος για την προστασία των συμφερόντων των βετεράνων των τοπικών πολέμων και των στρατιωτικών συγκρούσεων" συνταγματάρχη ε.α. Aντρέι Tρόσεφ στη Μόσχα, Ρωσία, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023.
via Associated Press

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή σ′ έναν από τους κορυφαίους διοικητές της Wagner να αναλάβει τη διοίκηση των ”εθελοντικών μονάδων” που πολεμούν στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας την προσπάθεια του Κρεμλίνου να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους μισθοφόρους της οργάνωσης μετά τον θάνατο του επικεφαλής τους, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Σε παρατηρήσεις που δημοσιεύθηκαν από το Κρεμλίνο την Παρασκευή, ο Πούτιν είπε στον Αντρέι Τρόσεφ ότι καθήκον του είναι να ”ασχοληθεί με τον σχηματισμό εθελοντικών μονάδων που θα μπορούσαν να εκτελέσουν διάφορα καθήκοντα μάχης, κυρίως στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” - όρος που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για τον πόλεμό στην Ουκρανία.

Οι μαχητές της Wagner δεν έχουν σημαντικό ρόλο στο πεδίο της μάχης από τότε που ο λόχος των μισθοφόρων αποσύρθηκε μετά την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία στη μεγαλύτερη και πιο αιματηρή μάχη του πολέμου,ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησαν μια σύντομη εξέγερση όταν βάδισαν προς τη Μόσχα.

Μετά την αποτυχημένη ανταρσία, οι εικασίες ήταν πολλές σχετικά με το μέλλον της μισθοφορικής ομάδας που ήταν ένα από τα πιο σημαντικά «ατού» των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Πολλοί παρατηρητές ανέμεναν ότι θα εντάσσονταν στο υπουργείο Άμυνας και τα σχόλια του Πούτιν φάνηκε να επιβεβαιώνουν ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

via Associated Press

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιούνους-Μπεκ Γιεβκούροφ, ήταν επίσης παρών στη συνάντηση αργά το βράδυ της Πέμπτης, ένα σημάδι ότι οι μισθοφόροι της Wagner πιθανότατα θα υπηρετούν υπό τη διοίκηση του υπουργείου Άμυνας. Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Τρόσεφ εργάζεται πλέον για το υπουργείο Άμυνας και παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανή επιστροφή της Wagner στην Ουκρανία στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η συνάντηση φάνηκε να αντανακλά το σχέδιο του Κρεμλίνου να επανατοποθετήσει ορισμένους μισθοφόρους της Wagner στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία μετά τη σύντομη ανταρσία τους τον Ιούνιο και τον ύποπτο θάνατο του Πριγκόζιν και της ανώτερης ηγεσίας της ομάδας σε αεροπορικό δυστύχημα στις 23 Αυγούστου. Ο ιδιωτικός στρατός που κάποτε αριθμούσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες είναι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που το Κρεμλίνο θέλει να εκμεταλλευτεί.

Η εξέγερση της 23ης και 24ης Ιουνίου είχε ως στόχο την εκδίωξη της ηγεσίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, την οποία ο Πριγκόζιν κατηγόρησε για κακό χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία και για προσπάθεια να θέσει την Wagner υπό τον έλεγχό του. Οι μισθοφόροι του κατέλαβαν το νότιο στρατιωτικό αρχηγείο της Ρωσίας στο Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια στράφηκαν προς τη Μόσχα πριν σταματήσουν απότομα την ανταρσία.

Ο Πούτιν τους κατήγγειλε ως ”προδότες”, αλλά το Κρεμλίνο διαπραγματεύτηκε γρήγορα μια συμφωνία που τερμάτισε την εξέγερση με αντάλλαγμα την αμνηστία από τη δίωξη. Στους μισθοφόρους προσφέρθηκε η επιλογή να αποσυρθούν από την υπηρεσία, να μετακομίσουν στη Λευκορωσία ή να υπογράψουν νέα συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας.

via Associated Press

Ο Πούτιν δήλωσε τον Ιούλιο ότι πέντε ημέρες μετά την ανταρσία είχε συνάντηση με 35 διοικητές της Wagner, συμπεριλαμβανομένου του Πριγκόζιν, και τους πρότεινε να συνεχίσουν να υπηρετούν υπό τον Tρόσεφ, ο οποίος χρησιμοποιεί το διακριτικό ”γκριζομάλλης”, αλλά ο Πριγκόζιν αρνήθηκε την πρόταση.

Ο Τρόσεφ, είναι ένας απόστρατος στρατιωτικός αξιωματικός που έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη Wagner από τη δημιουργία της το 2014 και αντιμετώπισε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ρόλο του στην Συρία ως εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας.

Οι μισθοφόροι της Wagner έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, πρωτοστατώντας στην κατάληψη του Μπαχμούτ τον Μάιο μετά από μήνες σφοδρών μαχών. Τα στρατεύματα του Κιέβου επιδιώκουν τώρα να το ανακτήσουν ως μέρος της καλοκαιρινής αντεπίθεσής τους, η οποία έχει σιγά-σιγά ανακαταλάβει ορισμένα από τα εδάφη της, αλλά τώρα αντιμετωπίζει την προοπτική του κρύου χειμώνα που θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την πρόοδο.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε στην ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών του την Παρασκευή ότι εκατοντάδες πρώην στρατιώτες της Wagner έχουν πιθανότατα αρχίσει να επανατοποθετούνται στην Ουκρανία για να πολεμήσουν είτε για τον ρωσικό στρατό είτε για φιλορωσικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες.

Οι βετεράνοι της Wagner φέρονται να συγκεντρώνονται γύρω από το Μπαχμούτ, όπου οι Βρετανοί δήλωσαν ότι η εμπειρία τους θα είναι περιζήτητη, επειδή είναι εξοικειωμένοι με την πρώτη γραμμή και τις ουκρανικές τακτικές μετά τις μάχες που έδωσαν εκεί τον περασμένο χειμώνα.

Δημοφιλή