Ο Σκοτσέζος ηθοποιός Άλαν Κάμινγκ επέστρεψε το βασιλικό παράσημό του

Καταγγέλλοντας την "τοξικότητα της βρετανικής αυτοκρατορίας".
Peacock via Getty Images

Ο Σκωτσέζος ηθοποιός Άλαν Κάμινγκ, γνωστός για τη συμμετοχή του σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και τις ταινίες X-Men, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει το βασιλικό παράσημο που του είχε απονεμηθεί το 2009, καταγγέλλοντας την «τοξικότητα της βρετανικής αυτοκρατορίας».

Η απόφαση αυτή του 58χρονου Κάμινγκ εντάσσεται στο πλαίσιο της αμφισβήτησης του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας, που εκτείνεται πλέον σε πολλούς τομείς.

Σε ένα κείμενο που ανάρτησε ο ίδιος στο Instagram, υπενθυμίζει ότι του απονεμήθηκε το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για το έργο του στον κινηματογράφο αλλά και για τον αγώνα του για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στις ΗΠΑ όπου ζει εδώ και πολλά χρόνια. Όμως «ο θάνατος της βασίλισσας» Ελισάβετ Β΄ τον Σεπτέμβριο και «οι συζητήσεις γύρω από τον ρόλο της μοναρχίας και ιδίως ο τρόπος με τον οποίο η βρετανική αυτοκρατορία εκμεταλλεύτηκε τους ιθαγενείς πληθυσμούς (ή τον θάνατό τους) σε όλον τον κόσμο μου άνοιξαν πραγματικά τα μάτια», αναφέρει ο ηθοποιός.

«Οι καιροί και οι νόμοι άλλαξαν στις ΗΠΑ» και «τα πλεονεκτήματα που έδωσε αυτό το παράσημο το 2009 στον αγώνα των ΛΟΑΤΚΙ+» είναι τώρα «λιγότερο ισχυρά από τον φόβο μου ότι θα συνδεθώ με την τοξικότητα της αυτοκρατορίας», συνεχίζει. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να επιστρέψει το βραβείο του σήμερα, ανήμερα των γενεθλίων του.

Τον Δεκέμβριο, ο Ουαλός ηθοποιός Μάικλ Σιν επέστρεψε και αυτός το παράσημό του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δόθηκε ο τίτλος του «Πρίγκιπα της Ουαλίας» στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, τον Ουίλιαμ.

Το 1969 ο Τζον Λένον επέστρεψε το παράσημο του Τάγματος διαμαρτυρόμενος για την εμπλοκή της Βρετανίας στον εμφύλιο πόλεμο της Νιγηρίας και τη στήριξη που εξέφραζε το Λονδίνο στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

To 2000 o Nτέιβιντ Μπάουι απέρριψε το παράσημο ”Διοικητής του πιο εξαιρέτου τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας” (CBE) και τρία χρόνια αργότερα και τον τίτλο του ”Σερ”, λέγοντας :«Δεν θα είχα ποτέ καμία πρόθεση να δεχτώ κάτι τέτοιο. Σοβαρά δεν ξέρω σε τι χρησιμεύει. Δεν είναι κάτι για το οποίο πέρασα τη ζωή μου δουλεύοντας».

Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης, Ντάνι Μπόιλ δεν αποδέχτηκε τον τίτλο του ”ιππότη” μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να είναι ”άνθρωπος του λαού”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Independent

Δημοφιλή