ΗΠΑ: Βανδαλισμοί και καταστροφές σε αγάλματα ηγετών του Νότου και του Χριστόφορου Κολόμβου

Διαδηλωτές κατεβάζουν και καταστρέφουν αγάλματα και σύμβολα εν μέσω πιέσεων για απομάκρυνση μνημείων που συνδέονται με τη δουλεία και την αποικιοκρατία.
ASSOCIATED PRESS

Αγάλματα ηγετών της Συνομοσπονδίας (των πολιτειών του αμερικανικού Νότου κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο) και του Χριστόφορου Κολόμβου βανδαλίστηκαν και γκρεμίστηκαν από διαδηλωτές στις ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις προς τις αρχές για την απομάκρυνση μνημείων που σχετίζονται με τη δουλεία και την αποικιοκρατία στο ιστορικό παρελθόν της χώρας.

ASSOCIATED PRESS

Διαδηλωτές στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια γκρέμισαν ένα άγαλμα του προέδρου της Συνομοσπονδίας, Τζέφερσον Ντέιβις, το βράδυ της Τετάρτης, ενώ αλλού στην πόλη είχαν κατεβάσει την προηγούμενη ημέρα ένα άγαλμα του Κολόμβου, του έβαλαν φωτιά και το πέταξαν σε μια λίμνη.

ASSOCIATED PRESS

Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών στη Μινεάπολη έχουν προκαλέσει «ανάφλεξη» στη διαφωνία για τα ιστορικά μνημεία των ΗΠΑ. Μνημεία στη Συνομοσπονδία, που τάχθηκαν κατά της κατάργησης της δουλείας στον Αμερικανικό Εμφύλιο (1861-1865) έχουν στοχοποιηθεί από διαδηλωτές.

ASSOCIATED PRESS

Ιδιαίτερη είναι και η στοχοποίηση των μνημείων για τον εξερευνητή Χριστόφορο Κολόμβο, που ανακάλυψε την Αμερική (αλλά ακτιβιστές αποδοκιμάζουν την απόδοση τιμών σε αυτών, καθώς λένε ότι οι εξερευνήσεις του οδήγησαν στον αποικισμό της Αμερικής και τη γενοκτονία των ιθαγενών Αμερικανών), καθώς αγάλματά του έχουν βανδαλιστεί στο Σεντ Πολ της Μινεσότα, τη Βοστώνη, τη Μασαχουσέτη και το Μαϊάμι. Το άγαλμα στη Βοστώνη, που ήταν στο κέντρο της πόλης, αποκεφαλίστηκε.

ASSOCIATED PRESS

Πολλές πόλεις και οργανισμοί έχουν προβεί σε ενέργειες για την απομάκρυνση συμβόλων της Συνομοσπονδίας, που επί μακρόν προκαλούσαν διαφωνίες για τον συσχετισμό τους με τη δουλεία και τον ρατσισμό. Την προηγούμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ, ανακοίνωσε πως ένα άγαλμα του στρατηγού Λη των Νοτίων θα απομακρυνόταν από το Ρίτσμοντ, ωστόσο δικαστής σταμάτησε προσωρινά τη διαδικασία. Επίσης ο πρόεδρος Τραμπ έχει απορρίψει αιτήματα για μετονομασίες στρατιωτικών βάσεων που έχουν ονόματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας, απαντώντας πως παραμένουν μέρος της ιστορικής κληρονομιάς των ΗΠΑ.

ASSOCIATED PRESS

Την Τετάρτη το NASCAR απαγόρευσε τη χρήση της σημαίας της Συνομοσπονδίας σε εκδηλώσεις και ιδιοκτησίες, μία ημέρα αφού ο μόνος μαύρος οδηγός του φορέα είπε ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί. Επίσης, το Σώμα Πεζοναυτών απαγόρευσε στα μέλη του να επιδεικνύουν τη σημαία νωρίτερα μέσα στον μήνα, λέγοντας πως το σύμβολο υιοθετείται συχνά από βίαιους εξτρεμιστές και ρατσιστικές οργανώσεις. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, είπε την Τετάρτη πως τάσσεται υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης 11 αγαλμάτων προσωπικοτήτων της Συνομοσπονδίας από το Καπιτώλιο, κάνοντας λόγο για «μνημεία σε άνδρες που υποστήριξαν την κτηνωδία και τη βαρβαρότητα για την επίτευξη ενός ξεκάθαρα ρατσιστικού στόχου».

ASSOCIATED PRESS

Παρεμφερή φαινόμενα παρατηρούνται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου διαδηλωτές του «Black Lives Matter» γκρέμισαν ένα άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον και το έριξαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Μπρίστολ την Κυριακή. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο ότι το άγαλμα ανασύρθηκε και θα μεταφερθεί σε μουσείο. Επίσης, το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Λονδίνο έβαψαν με σπρέι ένα άγαλμα του Ουΐνστον Τσώρτσιλ.

(με πληροφορίες από BBC, HuffPost)

Δημοφιλή