Ο ... τυφώνας Μουτσόπουλος αυτοβιογραφείται

«Η ιατρική χρειάζεται ανθρώπους που παθιάζονται μ’ αυτήν. Χωρίς πάθος δεν γίνεσαι καλός γιατρός…»
Ό ιατρός και ακαδημαϊκός, Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, στο βήμα της Ακαδημίας Αθηνών
Ό ιατρός και ακαδημαϊκός, Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, στο βήμα της Ακαδημίας Αθηνών
Αρχείο Χαράλαμπου Μουτσόπουλου

Ένας άνθρωπος κι επιστήμονας παθιασμένος (με όρους Νιτσεϊκής υπερχείλισης όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον καθηγητή Χαρίδημο Τσούκα), στάθηκε μπροστά από το κοινό που γέμισε την αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών εξομολογητικός, όπως πρέπει να είναι κάποιος αυτοβιογραφούμενος. «Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα», δήλωσε ο επίτιμος κι ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, κορυφή στα αυτοάνοσα νοσήματα και ακαδημαϊκός, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος – γιατί περί αυτού ο λόγος – κλείνοντας την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του με τίτλο «Passion for Excellence. My Lifelong Journey into Medicine and Public Service» (εκδόσεις Springer Biographies 2022) το βράδυ της Τρίτης στον εμβληματικό Αθηναϊκό χώρο.

Το εξώφυλλο κι οπισθόφυλλο του βιβλίου «Passion for Excellence» του Χαράλαμπου Μουτσόπουλου
Το εξώφυλλο κι οπισθόφυλλο του βιβλίου «Passion for Excellence» του Χαράλαμπου Μουτσόπουλου
Εκδόσεις Springer

Προηγουμένως, είχε φροντίσει να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα αλλά κι εκείνους που του έδωσαν τα ερεθίσματα να εξελιχθεί υπηρετώντας την αλήθεια – όπως οι γονείς του – και να ωριμάσει επιστημονικά – όπως οι γιατροί κι οι μέντορές του. «Δεν έχω παραλείψει την αφήγηση πικρών γεγονότων. Κατέγραψα όσο πιο πιστά γίνεται τα καλά και τα κακά γιατί πιστεύω ότι πρέπει “να αερίζονται τα βρώμικα ρούχα δημοσίως”, ανέφερε επίσης ο ίδιος για να καταλήξει, μεταξύ άλλων: «Με έχουν αποκαλέσει ενθουσιώδη, αιθεροβάμονα, κι ότι … χαλάω την πιάτσα. “Φοράω” αυτούς τους χαρακτηρισμούς ως παράσημα τιμής».

«Ιδιόρρυθμος, απρόβλεπτος, με εξαιρετικές ικανότητες, ορμητικός ακέραιος, δεν δίστασε να τα βάλει με το σύστημα», ανέφερε στην προσωπογραφία που σκιαγράφησε η νομικός, ιστορικός, Λύδια Τρίχα, μιλώντας για όσους βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον … τυφώνα Μουτσόπουλο. Σύμφωνα με την αφήγηση που έκανε, το βιβλίο παρακολουθεί την σταδιακή μεταμόρφωση του μικρού Ακη στον ακαδημαϊκό Χαράλαμπο Μουτσόπουλο. Στο βιβλίο, μεταξύ άλλων, μεταφερόμαστε στα μετεμφυλιακά Γιάννενα, γενέτειρα και πόλη της καρδιάς του και την οικογένεια που αποκτά θέρμανση και μπάνιο την δεκαετία του ’60. «Η διήγησή του γίνεται με αφοπλιστικό χιούμορ», είπε χαρακτηριστικά η ομιλήτρια.. Δεν πρώτευσε στις εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, συνελήφθη ως teddy boy κατά την διάρκεια της Χούντας. Τα Γιάννενα των παιδικών του χρόνων, η Αθήνα των εφηβικών, η Ουάσινγκτον την δεκαετία του ’70 κι η Αυστραλία του ’90 παρελαύνουν από κοινού με τόσα πρόσωπα κι ιστορίες που … απορώ πώς τα θυμάται όλα», ανέφερε η κυρία Τρίχα. «Ακόμα και την κυρία που “διάβασε” το χέρι του πριν από 50 χρόνια δεν έχει ξεχάσει…»

Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι μετά την Αμερική ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος είχε να αντιμετωπίσει στην Ελλάδα τον στείρο συνδικαλισμό, τον νεποτισμό και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις, ότι η δουλειά του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήταν για εκείνον, μεταξύ άλλων, έργο ζωής κι ότι όταν βρέθηκε στο τιμόνι της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στην οποία άφησε έργο, το κτήριο αριθμούσε μόνο έναν εκτυπωτή.

«Πρόκειται για ένα μυθιστορηματικό ανάγνωσμα», υπερθεμάτισε ο Σπύρος Ρέτσας, ιατρός, ογκολόγος, μελετητής της αρχαίας ιατρικής (Λονδίνο) που αναδεικνύει την ακίβδηλη αγάπη του Χαράλαμπου Μουτσόπουλου για την έρευνα, την επιστημονική αλήθεια και τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Σύμφωνα, τέλος, με τον Χαρίδημο Τσούκα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ερευνητή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Warwick (ΗΒ), το βιβλίο μας μυεί στην ιατρική αριστεία ενός ανθρώπου που τον διαμόρφωσε επιστημονικά η Αμερική και τον γαλούχησε ηθικά η οικογένειά του, ενώ η περιγραφή της Προεδρίας του στον ΕΟΦ αποτελεί «ακτινογραφία της θεσμικής κακοδαιμονίας του χώρου».

Την παρουσίαση συντόνισε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνιος Ρεγκάκος, αναφερόμενος σ’ ένα βιβλίο διδακτικό που ασκεί κριτική σε κακώς κείμενα θεσμών – μεταξύ αυτών και της Ακαδημίας Αθηνών – και που αποπνέει βαθύ σεβασμό σε όσους διαμόρφωσαν τον Χαράλαμπο Μουτσόπουλο στην διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητα που είναι σήμερα.

Δημοφιλή