ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2018 11:20 EET | Updated 22/01/2018 11:21 EET

Νέοι τουρκικοί βομβαρδισμοί στο Αφρίν, μετά από μάχες με Κούρδους αντάρτες

Osman Orsal / Reuters

Η Τουρκία βομβάρδισε στόχους στη βόρεια Συρία τη Δευτέρα και υποστήριξε ότι η επιχείρησή τους εναντίον των μαχητών των κουρδικών YPG στο Αφρίν θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Οπερατέρ του Reuters κοντά στη Χάσα, απέναντι από το Αφρίν, είδε τουρκικούς βομβαρδισμούς το πρωί της Δευτέρας. Το τουρκικό πρακτορείο Dogan ανέφερε ότι τουρκικά πυροβόλα άνοιξαν πυρ στις 1 πμ (τοπική ώρα) εναντίον στόχων των YPG. Επίσης, πρόσθεσε ότι κουρδικοί στόχοι καταστρέφονταν από αεροπορικές επιθέσεις και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Ο τουρκικός στρατός και οι αντάρτες σύμμαχοί του συγκρούστηκαν με υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις στο Αφρίν της Συρίας την Κυριακή. Εν μέσω αμερικανικών εκκλήσεων για συγκράτηση, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε τις θέσεις των YPG, ενώ ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό της Συρίας έπληξαν δύο τουρκικές συνοριακές πόλεις, τραυματίζοντας δεκάδες, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη και έναν μάρτυρα.

Η Τουρκία άρχισε την προσπάθεια για εκκαθάριση των μαχητών των YPG από τον βορειοδυτικό τους θύλακα στη Συρία το Σάββατο, με βομβαρδισμούς των θέσεών τους στο Αφρίν με πυροβολικό και αεροσκάφη, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «Επιχείρησης Κλάδος Ελαίας».

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG τρομοκρατικών οργάνωση και έχει εξοργιστεί από την αμερικανική στήριξη προς τους μαχητές. Η Ουάσινγκτον, που στηρίζει τις YPG στη μάχη κατά του ISIS στη Συρία, εξέφρασε την Κυριακή τον προβληματισμό της για την κατάσταση.

«Τα αεροπλάνα μας απογειώθηκαν και άρχισαν να βομβαρδίζουν. Και τώρα η χερσαία επιχείρηση είναι σε εξέλιξη. Τώρα βλέπουμε πώς οι YPG...υποχωρούν στο Αφρίν» είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. «Θα τους κυνηγήσουμε. Θεού θέλοντος, θα ολοκληρώσουμε πολύ γρήγορα αυτή την επιχείρηση».

Πυκνά πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιθέσεις συνέχισαν να πλήττουν κάποια χωριά, ανέφεραν οι YPG, ενώ σκληρές μάχες λάμβαναν χώρα στα βόρεια και τα δυτικά του Αφρίν εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους, δήλωσε ο Μπιρούσκ Χάσακα, εκπρόσωπος των YPG στο Αφρίν.

Η Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στη βόρεια Συρία, θέλει να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» 30 χλμ στην περιοχή, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπυργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το HaberTurk. Ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε να συντρίψει τις YPG στο Αφρίν και μετά να στοχεύσει την ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη Μανμπίζ στα ανατολικά.

«Προτρέπουμε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσει πως οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις παραμένουν περιορισμένης κλίμακας και διάρκειας, καθώς και να φροντίσει να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων» δήλωσε η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι επιθέσεις αυτές λαμβάνουν χώρα μετά από εβδομάδες απειλών κατά των YPG στη Συρία από τον Ερντογάν και τους υπουργούς του. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant ότι η Τουρκία έχει εξοργιστεί από τις «μονομερείς» ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία.

Η Τουρκία έχει οργιστεί ειδικά από την ανακοίνωση πως οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να εκπαιδεύσουν 30.000 άτομα σε περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, των οποίων ηγούνται οι κουρδικές YPG.

Ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία έπεσαν στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, σκοτώνοντας έναν Σύριο και τραυματίζοντας 46, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη. Άλλα 5 άτομα τραυματίστηκαν όταν έπεσαν ρουκέτες στην πόλη Κιλίς, είπε μάρτυρας στο Reuters.

Ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» κατέλαβε ένα κουρδικό χωριό χωρίς αντίσταση, και εκκαθάριζαν τις νάρκες, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος. Οι YPG ανέφεραν ότι οι τουρκικές επιθέσεις είχαν αποκρουστεί.

Στο μεταξύ, χιλιάδες διαδήλωσαν εναντίον των επιθέσεων στην πόλη Αμούντα στη βορειοδυτική Συρία. Στην Τουρκία, η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού εναντίον φιλοκούρδων διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, που είναι επιφορτισμένος με οικονομικά θέματα, υποβάθμισε τις πιθανότητες μιας επώδυνης και παρατεταμένης στρατιωτικής εκστρατείας.

«Οι επενδυτές μας θα πρέπει να είναι ήρεμοι, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες, η επιχείρηση θα είναι σύντομη και θα μειώσει τον κίνδυνο τρομοκρατίας για την Τουρκία» είπε σε τελετή στην Άγκυρα.