ΔΙΕΘΝΕΣ
03/09/2020 08:27 EEST | Updated 03/09/2020 08:28 EEST

Ο Τραμπ απειλεί να κόψει τη χρηματοδότηση στις πόλεις που γίνονται διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού

Και φυσικά όλες αυτές οι πόλεις διοικούνται από τους Δημοκρατικούς.

MANDEL NGAN via Getty Images

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά από αξιωματούχους να βρουν τρόπους για να μπορέσουν να κόψουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε μια σειρά από πόλεις που ελέγχονται από το κόμμα των Δημοκρατικών, και με επιχείρημα την εκδήλωση βίας και αναρχίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Όπως αναφέρουν οι New York Times εάν η πρόθεση του αμερικανού πρόεδρου γίνει και πράξη τότε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ θα στερηθούν δισεκατομμύρια δολάρια ενώ θα πρέπει να σημειωθεί η πολιτική σκοπιμότητα που υπάρχει πίσω αυτή την κίνηση που έρχεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Στο σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα το Τραμπ προς αναπληρωτή διευθυντή του Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού και τον Γενικό Εισαγγελέα, κατηγορεί κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους για μη εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

«Η αναρχία πρόσφατα πλήττει ορισμένες από τις πολιτείες και τις πόλεις μας», αναφέρει ο Τραμπ κάνοντας μάλιστα και σαφείς αναφορές σε πόλεις όπως το Πόρτλαντ, το Σιάτλ, την Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και καταλήγει: «Η κυβέρνησή μου δεν θα επιτρέψει τα χρήματα των φορολογούμενων να χρηματοδοτούν πόλεις που οι αρχές επιτρέπουν να καταλήξουν σε ζώνες ανομίες». 

Την ίδια στιγμή ο Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει συστημικός ρατσισμός στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας «ψευδές αφήγημα» ότι πολλοί άοπλοι μαύροι πυροβολούνται από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ.

«Πιστεύω πως έχουμε καταγράψει σημαντική πρόοδο τα τελευταία 60 χρόνια», είπε ο Μπαρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του CNN, Γουλφ Μπλίτζερ.

«Ακούγοντας τους Αμερικανούς αριστερούς σήμερα, θα πίστευε κανείς ότι δεν προχωρήσαμε καθόλου», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Πιστεύω ότι το αφήγημα ότι η αστυνομία βρίσκεται σε κάποια επιδημία πυροβολισμών άοπλων μαύρων είναι απλά ένα ψευδές αφήγημα». «Το γεγονός είναι πως είναι πολύ σπάνιο για έναν άοπλο Αφροαμερικανό να πυροβολείται από έναν λευκό αστυνομικο».