ΔΙΕΘΝΕΣ
21/08/2018 07:20 EEST | Updated 21/08/2018 07:23 EEST

Ο Τραμπ δηλώνει ότι «πιθανότατα» θα συναντηθεί ξανά με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Jonathan Ernst / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «πιθανότατα» θα συναντηθεί ξανά με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ υπερασπίστηκε τις προσπάθειές του για να πειστεί η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Τραμπ, που πήρε μέρος σε μια ιστορική συνάντηση κορυφής με τον Κιμ τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, είπε ότι πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίησή της, παρά τις αμφιβολίες για το κατά πόσον η Πιονγιάνγκ έχει όντως τη βούληση να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

Αν και επέμεινε πως «γίνονται πολλά καλά πράγματα» όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του διότι η Κίνα δεν βοηθάει τόσο τη διαδικασία όσο στο πρόσφατο παρελθόν, εξαιτίας της διένεξης του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον για το εμπόριο.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι εργάζεται στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ μόλις τρεις μήνες, ενώ οι προκάτοχοί του το χειρίζονταν επί 30 χρόνια.

«Σταμάτησα τις δοκιμές πυρηνικών όπλων (της Βόρειας Κορέας). Σταμάτησα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων (της Βόρειας Κορέας). Η Ιαπωνία έχει ενθουσιαστεί. Τι θα γίνει; Ποιος ξέρει; Θα δούμε», είπε.

Στη συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη, ο Κιμ δεσμεύθηκε, αν και με αρκετά αόριστη διατύπωση, να εργαστεί για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Αλλά η Πιονγιάνγκ δεν δείχνει καμιά διάθεση να απαλλαγεί από το πυρηνικό της οπλοστάσιο μονομερώς και χωρίς καμιά παραχώρηση από τη διεθνή κοινότητα ώσπου να το πράξει, όπως απαιτεί η Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε επιτυχία τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης κι έφθασε μέχρι το σημείο να πει ότι η Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί πλέον απειλή. Ο Αμερικανός πρόεδρος απέδωσε την επιτυχία για την οποία έκανε λόγο στη «σπουδαία χημεία» του με τον Κιμ, που απέτρεψε μια στρατιωτική αναμέτρηση ακόμη και με πυρηνικά όπλα.

«Τον συμπαθώ. Με συμπαθεί», ανέφερε. «Δεν γίνονται (δοκιμές) βαλλιστικών πυραύλων, υπάρχει πολλή ησυχία (...) Έχω πολύ καλή προσωπική σχέση με τον πρόεδρο Κιμ και νομίζω ότι αυτό το κρατάει όλο αυτό στον δρόμο του.»

Ερωτηθείς εάν βρίσκεται στον ορίζοντα νέα συνάντησή του με τον Κιμ, ο Τραμπ απάντησε: «πιθανότητα θα συναντηθούμε (ξανά), αλλά απλά δεν θέλω να σχολιάσω» το ενδεχόμενο αυτό. Δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για το χρονοδιάγραμμα ή την τοποθεσία.

Επικριτές του Τραμπ ερίζουν πως έκανε πολλές παραχωρήσεις στον Κιμ, συμφωνώντας να γίνει η σύνοδος κορυφής και αναστέλλοντας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα, ενώ εξασφάλισε λιγοστά ανταλλάγματα.

Ερωτηθείς εάν η Βόρεια Κορέα έχει κάνει άλλα συγκεκριμένα βήματα για την αποπυρηνικοποίησή της πέραν της καταστροφής του κυριότερου πεδίου δοκιμών της, ο Τραμπ απάντησε: «Πιστεύω πράγματι ότι έχει κάνει», αλλά δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πριν από τη συνάντηση κορυφής τρεις Αμερικανούς κρατούμενους στις ΗΠΑ.

Ο Γκουτέρες «αδημονεί» για τις συνομιλίες Νότιας - Βόρειας Κορέας 

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξαίρει τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ανυπομονεί να συζητήσει με τα μέρη τον Σεπτέμβριο ποια υποστήριξη μπορεί να προσφέρει για να συμβάλλει στην επίτευξη της ειρήνης και της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, σημείωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ τη Δευτέρα.

«Ο Γενικός Γραμματέας αδημονεί να συζητήσει πώς μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω τα μέρη στις διπλωματικές τους προσπάθειες για να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη, ασφάλεια, καθώς και η πλήρης και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, κατά τη διάρκεια της επικείμενης εβδομάδας εργασιών υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Στην ετήσια συνεδρίαση της ΓΣ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αναμένεται ότι θα είναι παρόντες με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ-χο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post