ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2020 14:27 EEST

Ο Τζέιμς Μακαβόι κάνει δωρεά για τη στήριξη του βρετανικού ΕΣΥ: «Είναι ήρωες»

«Είναι περιέργοι οι καιροί που ζούμε αλλά με θετικό αντίκτυπο και το πιο βασικό είναι πως όλο αυτό μας φέρνει πιο κοντά».

Richard Shotwell/Invision/AP

Ο Σκωτσέζος ηθοποιός Τζέιμς Μακαβόι, έκανε δωρεά 275.000 λιρών (307.000 ευρώ) προκειμένου να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, (NHS), καθώς δίνει την μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.

Αρχικά, το Σάββατο, 28 Μαρτίου, ο Μακαβόι δώρισε το ποσό των 25.000 λιρών (28.000 ευρώ). 

Οταν όμως οι γιατροί ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να αγοράσουν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό από συγκεκριμένο - ενδεδειγμένο προμηθευτή, ο ηθοποιός επανήλθε καταθέτοντας το ποσό των 275.000 λιρών, στον οργανισμό «Masks For NHS crowdfunder».

Ο γιατρός Σάλα Μασάντ, από τους δημιουργούς της καμπάνιας δήλωσε ότι, «ήταν μεγάλη έκπληξη για όλους μας όταν ενημερωθήκαμε πως είχε γίνει αυτή η δωρεά από μέρους του, καθώς εμείς δεν ήρθαμε σε επαφή με καμία διασημότητα. Εχουμε μείνει όλοι άφωνοι και είναι απολύτως συγκινητικό, καθώς όχι μόνο ο Μακαβόι αλλά και όλοι οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν, για την συγκεριμένη αγορά».

Μιλώντας για την δωρέα που έκανε στην εκπομπή του ITV «Good Morning Britain», ο Μακαβόι δήλωσε πως «Τα χρήματα δεν μπορούμε να τα πάρουμε μαζί μας στον άλλο κόσμο. Μόνο που τώρα μπορεί να μην τα πάρουμε νωρίτερα».

«Ενα από τα σπουδαιότερα πράγματα που συμβαίνουν αυτή την στιγμή σε όλο τον πλανήτη, είναι το γεγονός πως βάζουμε σε προτεραιότητα το σύστημα υγείας, το ενδιαφέρον για τους ηλικιωμένους. Κοιτάζουμε την ζωή από μέσα προς τα έξω και όχι το ανάποδο, κάτι που κάναμε μέχρι τώρα. Περνάμε χρόνο με τις οικογένειες μας».

«Είναι περιέργοι οι καιροί που ζούμε, αλλά με θετικό αντίκτυπο και το πιο βασικό είναι πως όλο αυτό μας φέρνει πιο κοντά, άσχετα από την οικονομική δύναμη του καθ′ ενός. Βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι. Αν κάποιος έχει 10 λίρες να δώσει, τότε τέλεια. Αν κάποιος έχει 275.000 να δώσει, επίσης είναι εξαιρετικό. Κάθε λίρα βοηθάει το ΕΣΥ».

Μέχρι στιγμής οι τέσσερις γιατροί που ξεκίνησαν την εκστρατεία έχουν συγκεντρώσει 850.000 λίρες (952.000 ευρώ).

Αρχικά ευελπιστούσαν να φτάσουν τις 200.000 λίρες (225.000 ευρώ) αλλά τώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, έχουν βάλει στόχο τις 900.000 (1.000.000 ευρώ).

Στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης έχει αναρτηθεί το παρακάτω κείμενο.

«Δυστυχώς, οι υπάρχουσες προμήθειες νοσοκομείων δεν επαρκούν και ενώ μας έχει διαβεβαιώση η κυβέρνηση πως κάνει ό, τι μπορεί, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, κινδυνεύουν καθημερινά χωρίς επαρκή προστασία για την περίθαλψη ασθενών. Εργαζόμενοι χωρίς εξοπλισμό ατομικής προστασίας, ισοδυναμεί  με το να πηγαίνεις στον πόλεμο χωρίς όπλο».

Εκτός από την δωρεά που έκανε ο Τζέιμς Μακαβόι, ανέβασε ένα βίντεο για να παροτρύνει τον κόσμο να συνεισφέρει στην προστασία του ιατρικού προσωπικού.

«Οι γιατροί του NHS είναι ήρωες. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους προστατεύσουμε, να τους υποστηρίξουμε και να τους ευχαριστήσουμε. Νοσοκόμοι και γιατροί έχουν μιλήσει για την έλειψη στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας».

«Η παροχή βοήθειας στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19, χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό, μάσκες, γυαλιά και ποδιές τους βάζει σε κίνδυνο. Γι′ άυτό υποστηρίζω την προσπάθεια των τεσσάρων γιατρών καλύπτοντας το κενό που υπάρχει. Σ′ ευχαριστώ NHS».

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: HuffPost UK