ΔΙΕΘΝΕΣ
17/09/2019 19:51 EEST

Ο Τζόνσον έχει προτάσεις για το Brexit που δεν έχει παρουσιάσει στην ΕΕ για να μην διαρρεύσουν

Η αποκάλυψη έρχεται λίγο πριν τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με την Μέρκελ την επόμενη εβδομάδα.

Pool via Getty Images

Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως έχει «κρυμμένους άσσους» στα μανίκια του λίγο πριν την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη στις 31 Οκτωβρίου, αλλά δεν έχουν παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση – πέρα από μερικά στοιχεία που έχει δώσει – φοβούμενος μην διαρρεύσουν.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικές πηγές, για λόγους εμπιστευτικότητας, όσα έγγραφα μοιράστηκαν στο Κοινοβούλιο σχετικά με τις προτάσεις του Τζόνσον, επιστρέφοντας με το που ολοκληρώνονταν οι κοινές συναντήσεις.

Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει ότι δεν έχουν γίνει αντίγραφα των εγγράφων και θα διανεμηθούν κατευθείαν στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ αλλά και άλλα μέλη της έχουν εκφράσει επανειλημμένα την απογοήτευσή τους ότι μέχρι στιγμής ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέρ Μπέτελ δήλωσε: «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Ο χρόνος πιέζει».

Ωστόσο, ένα νέο βρετανικό κείμενο της Συμφωνίας Απόσυρσης - με την αφαίρεση του «backstop» της Βόρειας Ιρλανδίας - μοιράστηκε σε αξιωματούχους της EE, σύμφωνα με πηγές.

Δεν αναμένεται να παραδοθούν επισήμως άλλα έγγραφα που καθορίζουν λεπτομερείς νομικές εναλλακτικές λύσεις μέχρι τον επόμενο μήνα, μέχρι δηλαδή τη διάσκεψη των Τόρις και εν όψει της συνάντησης κορυφής της ΕΕ.

«Στις κοινές μας συναντήσεις πηγαίνουμε με έγγραφα, αλλά δεν τα αφήνουμε πίσω», ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

ASSOCIATED PRESS

Την Τρίτη αποκαλύφθηκε ότι ο Τζόνσον και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να συναντηθούν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός πρόκειται ήδη να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη  και μετά σειρά έχουν καθημερινές επαφές στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπός του δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας χωρίς το backstop, το οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει και το βρετανικό κοινοβούλιο. Θα εργαστούμε με δύναμη και αποφασιστικότητα για να γίνει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ λαμβάνει χώρα στις 17 Οκτωβρίου, δίνοντας μόλις δύο εβδομάδες για τον Τζόνσον να πάρει οποιαδήποτε συμφωνία έχει εγκρίνει η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων.

Ο Τζόνσον είπε στους βουλευτές νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα καταλήξει σε συμφωνία πριν από την προθεσμία των 30 ημερών που του έδωσε η Μέρκελ.