Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος γίνεται Φίγκαρο: Πρεμιέρα «στην καλύτερη τέλη του 2020»

«... Διαφορετικά ή αρχές, ή μέσα, ή τέλη του 2021».
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Φάνης Μουρατίδης στην άδεια πλατεία του θεάτρου Ακροπόλ
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Φάνης Μουρατίδης στην άδεια πλατεία του θεάτρου Ακροπόλ

Η καλύτερη ανακοίνωση του φετινού κατ′ επίφαση θεατρικού χειμώνα -καθώς θεατρική χειμερινή σεζόν δεν υφίσταται μεταξύ άλλων πολλών λόγω πανδημίας- έρχεται από το Ακροπόλ. Το οποίο θα ανεβάσει τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Μπομαρσέ, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ρόλο του πονηρού καταφερτζή Φίγκαρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε καινούρια μετάφραση- διασκευή της Λουίζας Μητσάκου, μουσική -με τα γνωστά σε όλους θέματα του Ροσίνι- αλλά και πρωτότυπες μελωδίες του Μιλτιάδη Παπαστάμου, σκηνικά και κοστούμια του πολύπειρου Μανόλη Παντελιδάκη.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος υπόσχεται να ερμηνεύσει και την περίφημη άρια του Ροσίνι «ελαφρά πειραγμένη», ενώ τον ρόλο του Ντοτόρε Μπαρτόλο αναλαμβάνει ο Φάνης Μουρατίδης.

Η παράσταση θα έχει 17μελή θίασο και ζωντανή ορχήστρα.

Το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι ωστόσο ο χρόνος έναρξης, όπου στο συγκεκριμένο σημείο η ανακοίνωση αναφέρει, συνοψίζοντας σε δυό σουρεαλιστικές και την ίδια στιγμή απολύτως ρεαλιστικές κουβέντες την κατάσταση που βιώνουμε, το εξής: «Πρεμιέρα: Στην καλύτερη τέλη του 2020. Διαφορετικά ή αρχές, ή μέσα, ή τέλη του 2021».

Ακροπόλ

Λίγα λόγια για το έργο

Το 1775 στις παρυφές της Γαλλικής Επανάστασης ο Καρόν ντε Μπομαρσέ εμπνεόμενος από τον Διαφωτισμό και τα κηρύγματα του Βολταίρου, του Ρουσσώ κι επηρεασμένος εκτός των άλλων από τον Μολιέρο και τον Μαριβώ γράφει τον περίφημο «Κουρέα της Σεβίλλης», που ανεβαίνει στο θέατρο με πρωτοφανή επιτυχία και στη συνέχεια μεταμορφώνεται από τον Τζοακίνο Ροσίνι σε μια από τις πιο διάσημες όπερες παγκοσμίως.

Ο περίφημος Φίγκαρο εμφανίζεται για πρώτη φορά στη θεατρική πινακοθήκη ως ένας μυθικός χαρακτήρας τυχοδιώκτη πονηρού καταφερτζή αλλά και ονειροπόλου, ο οποίος ήταν προάγγελος μιας επανάστασης που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.

Στην ιστορία του έργου μπαίνει ανάμεσα στη διαμάχη του γέρο Ντοτόρε Μπαρτόλο και του νεότερού του κόμη Αλμαβίβα, που μάχονται για το ποιος θα καταφέρει να παντρευτεί την πανέμορφη Ροζίνα. Παρά τις μάταιες προφυλάξεις του Μπαρτόλο, ο Φίγκαρο με τα πανέξυπνα τεχνάσματά του, καταφέρνει να κερδίσει ο αριστοκράτης κόμης Αλμαβίβα την πανέμορφη Ροζίνα κι ως εκ τούτου στο τέλος να νικήσει ο έρωτας.

Αξιοσημείωτο είναι το επιτυχημένο ανέβασμα του έργου από το Εθνικό θέατρο, από το 1948 έως το 1950, σε μετάφραση Δημήτρη Ροντήρη και σκηνοθεσία Κλ. Κλώνη όπου το ρόλο του Φίγκαρο υποδύθηκε ο νεαρός τότε Δημήτρης Χορν, της Ροζίνας η Έλλη Λαμπέτη, του κόμη Αλμαβίβα ο Ανδρέας Φιλιππίδης και του γιατρού Μπαρτόλο ο Χριστόφορος Νέζερ.

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή, Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου

Σκηνοθεσία, Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου

Σκηνικά, Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης

Μουσική επεξεργασία, Πρωτότυπη μουσική: Μιλτιάδης Παπαστάμου

Μουσική Διδασκαλία: Δέσποινα Στεφανίδου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αιμιλία Σιαφαρίκα

Βοηθός Χορογράφου: Αλέξανδρος Κεϊβανάη

Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου

Βοηθός Ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Γιώργος Συμεωνίδης, Ρένος Ρώτας, Νίκη Βακάλη, Μάριος Πετκίδης, Ιωάννης Κοντέλης.

Χορεύουν

Φωτεινή Αλεξοπούλου, Στράτος Γιαπτσέ, Βασιλική Μακρή, Φαίδρα Νταϊόγλου, Γιάννης Σμέρος, Κωστής Τσιαμάγκας, Adolfo Vega

Μουσικοί

Μιλτιάδης Παπαστάμου, Μαρίνος Γαλατσινός, Φοίβος Ζήτης, Αλέξανδρος Κασάρτζης

Πήγαινε στην αρχική σελίδα