ΔΙΕΘΝΕΣ
03/07/2020 14:03 EEST | Updated 03/07/2020 15:48 EEST

O Zαν Καστέ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Μετά την παραίτηση του Έντουαρντ Φίλιπ.

ASSOCIATED PRESS

Ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος για το συντονισμό των εργασιών για την έξοδο από τον εγκλεισμό, Ζαν Καστέ, θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας μετά την παραίτηση του Έντουαρντ Φίλιπ, λίγες μόνο ημέρες μετά την επανεκλογή του ως δήμαρχος της Βόρειας πόλης της Χάβρης.

Ο 55χρονος άνδρας, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, προέρχεται από την γαλλική δεξιά, έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων.

«Είναι ένας συγκροτημένος και συνεπής ανώτερος δημόσιος υπάλληλος που δηλώνει πρόθυμος να μεταρρυθμίσει το κράτος και να πραγματοποιήσει έναν ειρηνικό διάλογο με όλες τις πλευρές», ανέφερε το Σανζ Ελιζέ σε ανακοίνωσή του.

Η προεδρία παρουσίασε τον Καστέ ως έναν άνθρωπο που είναι ο κατάλληλος για μια επιτυχή ανασυγκρότηση που πρέπει να γίνει σε μια κρίση για την χώρα στιγμή.

«Είναι γνωστός για την εργατικότητά του και το πνεύμα ενότητας που τον διακατέχει», επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Είναι στενός φίλος του Νικολά Σαρκοζί επί την προεδρία του οποίου διετέλεσε γενικός γραμματέας.

Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό, ο Καστέ έχει εμπειρία στον νοσοκομειακό τομέα, αφού την διετία 2005-2006 εργάστηκε στο Υπουργείο Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής.

Έπειτα έγινε διευθυντής του υπουργικού συμβουλίου πρώτα στο υπουργείο Υγείας (2006-2007) και στην συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας (2007-2008).

Το 2012 υποστήριξε τον Φρανσουά Φιγιόν για την προεδρία της Γαλλίας, ενώ στα τέλη του 2018 κάποιοι πρότειναν να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών μετά την αποχώρηση του Ζεράρντ Κολόμπ.

Τελικά την θέση ανέλαβε ο πρώην σοσιαλιστής, Κριστόφ Καστανέρ.Παραιτήθηκε η Γαλλική κυβέρνηση

 

Στις 2 Απριλίου 2020 επιφορτίσθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 στην Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι τα ερωτηματικά σχετικά με την παραμονή του Φιλίπ είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από τα μέσα Ιουνίου, όταν ο Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία του για αλλαγή πολιτικής, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Γαλλία για να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. 

«Ο Εντουάρ Φιλίπ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την έκανε δεκτή» ανακοίνωσε η Προεδρία, προσθέτοντας ότι η παραιτηθείσα κυβέρνηση θα συνεχίσει να χειρίζεται τα τρέχοντα, μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. 

Η απόφαση του Μακρόν για αλλαγή ελήφθη μετά τις Δημοτικές Εκλογές της 28ης Ιουνίου, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν την αυξανόμενη δύναμη των Πρασίνων και υπογράμμισαν το πρόβλημα του Μακρόν με τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Το μόνο θετικό στοιχείο για τον Μακρόν, ήταν η νίκη του Φιλίπ στην Χάβρη. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό με στόχο να κερδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.