Όχι της Τουρκίας στον Μασκ για ενεργοποίηση του starlink στις σεισμόπληκτες περιοχές

Μετά τον φονικό σεισμό οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί στην περιοχή, ωστόσο η Τουρκία αρνείται τη βοήθεια του Μασκ.
Dado Ruvic via Reuters

Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά του Έλον Μασκ να ενεργοποιήσει το Starlink, τη δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου της SpaceX, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την ανατολική Τουρκία με χιλιάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Έλον Μάσκ σε ανάρτησή του τη Δευτέρα στο Twitter ανέφερε ότι «το Starlink δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την τουρκική κυβέρνηση», λέγοντας ότι είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει το SpaceX αμέσως μόλις εγκριθεί.

Το Bloomberg επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο ωστόσο, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ευχαρίστησε τον Μασκ, αλλά η Τουρκία έχει αρκετή δορυφορική χωρητικότητα και οι σταθμοί βάσης της λειτουργούν με μπαταρία.

Ωστόσο, χρήστες του Twitter μοιράστηκαν βίντεο και δημοσιεύσεις για παρατεταμένες διακοπές ρεύματος στην Τουρκία μετά τον σεισμό.

Ο Ομέρ Φατίχ Σαγιάν, υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, έγραψε τη Δευτέρα στο Twitter ότι ήταν σημαντικό να μην διαταραχθεί η επικοινωνιακή υποδομή στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τις διακοπές στην επικοινωνία, καθώς δεν λειτουργούν τηλέφωνα και διαδίκτυο.

Ο Μασκ έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του Starlink και στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, μετά από αίτημα του Μικαίλο Φεντόροφ, αντιπροέδρου της κυβέρνησης της χώρας. Η SpaceX έχει στείλει χιλιάδες διαδικτυακά πιάτα Starlink στην Ουκρανία και στα στρατεύματά της.

Τον Σεπτέμβριο, ο Μασκ είπε ότι η SpaceX σχεδίαζε να ενεργοποιήσει το Starlink στο Ιράν μετά από διακοπή του Διαδικτύου, στη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο της 22χρονης Μάσα Αμινί.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα