«Όχι» του στρατάρχη Χάφταρ στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Λιβύη με πρόσχημα την παράνομη μετανάστευση

«Όχι» του στρατάρχη Χάφταρ στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Λιβύη με πρόσχημα την παράνομη μετανάστευση
Esam Al-Fetori / Reuters

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, προειδοποίησε σήμερα να μην υπάρξει παρουσία ”ξένων στρατευμάτων” στη νότια Λιβύη ”υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης”.

Η δήλωση αυτή του Χάφταρ έγινε μετά τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να ιδρύσουν ”περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης” των μεταναστών εκτός του ευρωπαϊκού εδάφους προκειμένου να αποτρέψουν τους επίδοξους μετανάστες να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Για τους μετανάστες που διασώζονται σε ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα έχει προταθεί η ίδρυση ”κέντρων ελέγχου”, σε εθελοντική βάση, όπου θα γίνεται γρήγορα ο διαχωρισμός μεταξύ των παράτυπων μεταναστών –που θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους– και νόμιμων προσφύγων οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια, και πάλι σε εθελοντική βάση, να μετακινούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Την Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της λιβυκής κυβέρνησης Άχμεντ Μέιτιγκ είχε δηλώσει ότι η χώρα του αρνείται κατηγορηματικά την ίδρυση τέτοιων ”στρατοπέδων μεταναστών” στο έδαφός της. Ο Μέιτιγκ έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, η χώρα του οποίου τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ”κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης” στη νότια Λιβύη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή