Ουάσινγκτον: «Γαλοπούλα-τρομοκράτης» τραυματίζει περαστικούς σε πάρκο της πόλης

Τα θύματα της είναι περισσότεροι από δώδεκα περιπατητές και ποδηλάτες.
.
.
U.S. Department of Agriculture

Πρόσφατα, μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα, κόκκινοι καρδινάλιοι, λιβαδοκορύδαλλοι και κοτσύφια περνούσαν μέσα από το δασώδες κομματι μεταξύ του Κένιλγουόρθ και του ποταμού Ανακόστια στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Σε ένα τσιμεντενιο μονοπάτι για ποδήλατα και πεζούς κάτοικοι της περιοχής έκαναν τζόκινγκ και ποδήλατο. Αρκετοί από τους κάτοικους φοβούνται να διασχήσουν το μονοπάτι μέσα από το δάσος μετά από μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων. Ανάμεσα σε αυτούς και ο 70χρονος συνταξιούχο Κλίφ Ρόμπισον.

«Δέχθηκα επίθεση εκεί. Πριν από βδομάδες. Προσπαθούσα να ξεφύγω αλλά με κυνήγησε. Δεν με άφησε να περάσω» είπε ο συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος, ενθυμούμενος τη συνάντησή του με τη γαλοπούλα που έχει καταστεί ο φόβος και ο τρόμος των περαστικών.

Η ύποπτη αρσενική γαλοπούλα είναι εύσωμη, έχει ύψος 1,5 μέτρο, έχει μπλε κεφάλι και λαιμό, ροζ πτερύγια στο πηγούνι της που γίνονται κόκκινα όταν καμαρώνει, γυαλιστερά μαύρα και φθορίζοντα φτερά στο στήθος και μεγάλη χάλκινη ουρά.

Τα θύματα της είναι περισσότεροι από δώδεκα περιπατητές και ποδηλάτες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που χρειάστηκαν επείγουσα ιατρική περίθαλψη, αντιτετανικό εμβόλιο και αντιβιοτικά.

Τα προσφιλή του όπλα; Ένα αιχμηρό ράμφος και νύχια που χρησιμοποιούνται για να τραυματίζουν τους περαστικούς στα πόδια και τους μηρούς. Τα θύματα; Περισσότεροι από δώδεκα περιπατητές και ποδηλάτες, μεταξύ των οποίων αρκετοί που χρειάστηκαν επείγουσα ιατρική περίθαλψη, αντιτετανικό εμβόλιο και αντιβιοτικά.

«Υπάρχει ένα κωμικό στοιχείο σε αυτό», είπε ο Νταν Ράουχ, βιολόγος άγριας ζωής του Τμήματος Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ουάσινγκτον,, μέλος μιας ομάδας που προσπαθεί να συλλάβει τον δράστη.

«Υπάρχει μία γαλοπούλα-τρομοκράτης που παραμονεύει στο μονοπάτι του ποταμού. Εάν δεν την είχα δει σε βίντεο, θα πίστευα ότι είναι λαϊκός μύθος».

Οι περισσότερες συναντήσεις με άγριες γαλοπούλες είναι άκακες, ωστόσο γίνονται επιθετικές σε περιόδους αναπαραγωγής - μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Ωστόσο, επιθέσεις μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Τα αρσενικά πασχίζουν για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους, ενώ συχνά προστατεύουν τα μικρά τους αλλά και φωλιές χηνών.

Οι επιθέσεις μπορεί να είναι πολύ επίπονες και δεν λείπουν οι περιπτώσεις που άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Για την πάταξη της απειλής έχει στηθεί μία ομάδα - κρούσης από εργαζομένους διαφόρων Υπηρεσιών. Το πλάνο είναι να πιαστεί το ζώο και να μεταφερθεί σε καταλληλότερο περιβάλλον.

Ο Τζόε Κάσμαν, οδηγός του πάρκου όπου «δραστηριοποιείται» η γαλοπούλα, σημείωσε πως δεν έχει αγαπημένους στόχους. Κυνηγά μικρούς, μεγάλους, τουρίστες και ντόπιους.

Τον Ιανουάριο αναρτήθηκαν στην περιοχή προειδοποιητικές πινακίδες και τον αμέσως επόμενο μήνα η επιθετικότητα κλιμακώθηκε.

«Δεν είναι καλή η κατάσταση» είπε ο Κάσμαν. «Πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της προστασίας της άγριας ζωής και την προστασία των επισκεπτών μας».

«Όσον αφορά στο γιατί η γαλοπούλα συνεχίζει να διαφύγει, ο ίδιος τόνισε πως είναι «δύσκολο να πιαστούν». Είναι χαρακτηριστικό πως μπορούν να κινηθούν με 25 χλμ/ώρα.

Κυνηγοί έχουν προσφερθεί να πιάσουν τον νταή, ωστόσο η ιδέα τους να γίνει μεζές μετά τη «σύλληψη» δεν κέρδισε τους υπευθύνους. «Δεν θέλουμε να το σκοτώσουμε. (...) Καταλαβαίνουμε πως ο κόσμος θέλει να βοηθήσει, αλλά, σας παρακαλώ, μην επιχειρήσετε να το πιάσετε. Απλά ενημερώστε μας εάν το δείτε» ζήτησε ο Κάσμαν.

Πηγή: WSJ