ΟΗΕ - ΝΑΤΟ: Ζητούν άμεση απελευθέρωση του Προτασέβιτς και αποδείξεις ότι δεν υπέστη βασανιστήρια

Το Μινσκ κατηγορείται για κρατική αεροπειρατεία.
Προτασέβιτς
Προτασέβιτς
Getty Images

Ο ΟΗΕ αξίωσε σήμερα την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης που συνελήφθη στο Μινσκ μετά την εκτροπή εμπορικής πτήσης από τις αρχές της Λευκορωσίας, ζητώντας επίσης αποδείξεις ότι αυτός δεν υπέστη βασανιστήρια.

″Φοβόμαστε για την ασφάλεια του Ρομάν Προτασέβιτς και θέλουμε να λάβουμε τη διαβεβαίωση ότι έχει ανθρώπινη μεταχείριση και ότι δεν υπέστη κακομεταχείριση ούτε βασανιστήρια”, πρόσθεσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι η εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση χθες, Δευτέρα, το βράδυ του διαφωνούντα δημοσιογράφου ”δεν ήταν καθησυχαστική, δεδομένων των εμφανών μωλώπων στο πρόσωπό του και το ισχυρό ενδεχόμενο η παρουσία του να μην ήταν εκούσια και η ‘ομολογία’ του να αποσπάσθηκε δια της βίας”.

″Μια τέτοια κατάχρηση κρατικής εξουσίας απέναντι σε έναν δημοσιογράφο επειδή άσκησε τα καθήκοντά του, τα οποία προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, αξίζει την ισχυρότερη καταδίκη”, τόνισε.

Το ΝΑΤΟ καταγγέλλει κρατική αεροπειρατεία

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε σήμερα ότι η υποχρεωτική προσγείωση επιβατικού αεροσκάφους στη Λευκορωσία ισοδυναμεί με κρατική αεροπειρατεία και ζήτησε τη διεξαγωγή επειγόντως διεθνούς έρευνας και την απελευθέρωση του Προτασέβιτς.

Τζόνσον: Ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Προτασέβιτς - Προειδοποιεί για συνέπειες το Μινσκ

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε να προσκληθεί η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας στην επόμενη σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί στην Κορνουάλη τον Ιούνιο, αν συμφωνήσει η Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Η γαλλική πρόσκληση στην σύνοδο της G7 έγινε την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ.

Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει συνέπειες για τη σύλληψη του διαφωνούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς χαρακτηρίζοντας ”πολύ θλιβερό” ένα βίντεο που φέρεται να τράβηξε ο μπλόγκερ μετά τη σύλληψή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δημοφιλή