Ουκρανία: Σε «φοβερή κορύφωση» η μάχη για Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε πως η Ρωσία έχει σκοπό να καταστρέψει όλο το Ντονμπάς.
.
.
STRINGER via REUTERS

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε πως οι αεροπορικές επιθέσεις και τα πλήγματα πυροβολικού της Μόσχας είχαν στόχο την καταστροφή ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς και κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας να επιταχύνουν τις παραδόσεις βαρέων όπλων για να αντιμετωπιστεί η Ρωσία στα πεδία των μαχών.

Η μάχη για τις δίδυμες πόλεις του Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ στην περιφέρεια του Λουχάνσκ εισέρχεται σε «ένα είδος φοβερής κορύφωσης» είπε ο Ολέκσι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι. Η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει τόσο το Λουχάνσκ όσο και το Ντονέτσκ, που μαζί αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς- τη βιομηχανική «καρδιά» της Ουκρανίας.

Στο διπλωματικό μέτωπο, Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να θέσουν επίσημα την Ουκρανία σε οδό ένταξης στην ΕΕ σε σύνοδο στις Βρυξέλλες. Αν και κυρίως συμβολική, η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στην ανύψωση ηθικού μετά από τέσσερις μήνες αιματηρής σύγκρουσης που έχει σκοτώσει χιλιάδες, εκτοπίσει εκατομμύρια και καταστρέψει πόλεις.

«Πρέπει να απελευθερώσουμε τη χώρα μας και να επιτύχουμε νίκη, μα πιο γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα» είπε ο Ζελένσκι σε μήνυμα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε νωρίς την Πέμπτη, επαναλαμβάνοντας τα ουκρανικά αιτήματα για όπλα.

«Υπήρξαν μαζικά πλήγματα αεροπορίας και πυροβολικού στο Ντονμπάς. Ο στόχος του κατακτητή εδώ είναι αμετάβλητος, θέλουν να καταστρέψουν όλο το Ντονμπάς βήμα- βήμα» είπε.

«Για αυτό ξανά και ξανά δίνουμε έμφαση στην επιτάχυνση παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία. Αυτό που χρειάζεται νωρίτερα είναι ισοτιμία στο πεδίο της μάχης για να σταματήσουμε αυτή τη διαβολική αρμάδα και να την απωθήσουμε πέρα από τα όρια της Ουκρανίας».

Ο πόλεμος φθοράς στο Ντονμπάς είναι στο πιο κρίσιμο σημείο του στο Σεβεροντονέτσκ και στο Λισιτσάνσκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονταν το Σεβεροντονέτσκ και τους κοντινούς οικισμούς Ζολότε και Βοβτσοϊρόβκα, είπε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι την Πέμπτη, μα πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε καταλάβει τη Λοσκουτίβκα και τη Ράι- Ολεκσαντρίβκα στον νότο.

Εκατοντάδες άμαχοι είναι παγιδευμένοι στο χημικό εργοστάσιο του Σεβεροντονέτσκ, με την Ουκρανία και τη Ρωσία να προβαίνουν σε αντικρουόμενους ισχυρισμούς ως προς το ποιος ελέγχει τη βομβαρδισμένη πόλη.

Η Μόσχα είπε πως οι ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη είναι περικυκλωμένες και παγιδευμένες. Μα ο Γκαϊντάι είπε στην ουκρανική τηλεόραση την Τετάρτη πως «οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν πλήρη έλεγχο».

Στο Λισιτσάνσκ, ο Γκαϊντάι είπε ότι ήταν «πολύ επικίνδυνα στην πόλη» καθώς ολόκληρη ήταν εντός εμβέλειας των ρωσικών πυρών.

«Για να αποφευχθεί η περικύκλωση, η διοίκησή μας θα μπορούσε να διατάξει τα στρατεύματα να υποχωρήσουν σε νέες θέσεις. Μπορεί να υπάρξει ανασύνταξη μετά από την προηγούμενη νύχτα» πρόσθεσε.

Το πρακτορείο Tass επικαλέστηκε τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές που είπαν ότι το Λισιτσάνσκ ήταν περικυκλωμένο πλέον και αποκομμένο αφού τέθηκε υπό τον έλεγχό τους δρόμος που συνέδεε την πόλη με την πόλη Σεβέρσκ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αναφορά αυτή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα είχαν προελάσει πάνω από 5 χλμ προς τα νότια περίχωρα του Λισιτσάνσκ από τις 19 Ιουνίου. «Κάποιες ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν, πιθανότατα για να αποφύγουν την περικύκλωση» είπε.

«Οι ρωσικές δυνάμεις θέτουν τον θύλακα του Λισιτσάνσκ- Σεβεροντονέτσκ υπό αυξανόμενη πίεση με αυτή τη σταδιακή προέλαση...ωστόσο οι προσπάθειες να επιτευχθεί βαθύτερη κύκλωση για να πέσει η δυτική περιφέρεια του Ντονέτσκ παραμένουν βαλτωμένες» πρόσθεσε το υπουργείου.

Ο Αρέστοβιτς είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις και στις δύο πόλεις ήταν επίστρατοι διαφόρων επιπέδων εκπαίδευσης αφού η Ουκρανία είχε προκαλέσει βαριές απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις. Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του ως προς τις ρωσικές απώλειες. «Είναι σαν δύο μποξέρ που πιάνονται από κοντά στον 18ο γύρο ενός αγώνα και δεν μπορούν καλά καλά να προχωρήσουν. Η επιχείρηση άρχισε στις 14 Απριλίου και είναι σε εξέλιξη εδώ και περίπου 80 ημέρες» είπε σε online βίντεο.

Δημοφιλή