Ουγκάντα: Εγκρίθηκε νόμος που απαγορεύει την ομοφυλοφιλία, προβλέπει μέχρι και θανατική ποινή

Μόνο δύο από τους 389 βουλευτές δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας.
ABUBAKER LUBOWA via Reuters

Η κοινοβούλιο της Ουγκάντα ενέκρινε νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας, που προβλέπει ακόμη και τη θανατική ποινή, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μόνο δύο από τους 389 βουλευτές δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας, το οποίο εισάγει τη θανατική ποινή και την ισόβια κάθειρξη, για το σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τη «στρατολόγηση, προώθηση και χρηματοδότηση» ομοφυλοφιλικών «δραστηριοτήτων».

Περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγκάντα, απαγορεύουν ήδη τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ο νέος νόμος φαίνεται να είναι ο πρώτος που απαγορεύει την απλή ταυτοποίηση ως λεσβία, ομοφυλόφιλη, αμφιφυλόφιλη, τρανς και queer (ΛΟΑΤΚΙ+), σύμφωνα με την οργάνωση δικαιωμάτων Human Rights Watch.

Οι υποστηρικτές του νέου νόμου υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο να τιμωρηθούν οι δραστηριοτήτες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οι οποίες λένε ότι απειλούν τις παραδοσιακές αξίες στο συντηρητικό έθνος της Ανατολικής Αφρικής.

Εκτός από τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ο νόμος απαγορεύει την προώθηση και την υποκίνηση της ομοφυλοφιλίας.

«Ο δημιουργός μας ο Θεός είναι χαρούμενος (για) αυτό που συμβαίνει... Υποστηρίζω το νομοσχέδιο για την προστασία του μέλλοντος των παιδιών μας», δήλωσε ο νομοθέτης Ντέιβιντ Μπαχάτι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο.

Ο Φράνκ Μουγκίσα, ακτιβιστής ΛΟΑΤΚΙ+ κατήγγειλε τη νομοθεσία ως δρακόντεια.

«Αυτός ο νόμος είναι πολύ ακραίος και δρακόντειος... ποινικοποιεί το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, αλλά επίσης προσπαθούν να διαγράψουν ολόκληρη την ύπαρξη οποιουδήποτε ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ουγκάντα», είπε.

ABUBAKER LUBOWA via Reuters

«Είναι κακοσχεδιασμένο, περιλαμβάνει διατάξεις αντισυνταγματικές, αναιρεί την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και αντιμετωπίζει ως εγκληματίες ανθρώπους αντί για συμπεριφορές, κάτι που αντιβαίνει όλες τις γνωστές νομικές νόρμες», επεσήμανε ο Φοξ Οντόι- Ογουελόγουο, ο ένας από τους δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήδη έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο του μίσους, όπως το έχουν χαρακτηρίσει. «Σήμερα είναι μια τραγική ημέρα στην ιστορία της Ουγκάντας.

Η βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που προάγει το μίσος και στοχεύει στο να στερήσει από τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους», έγραψε στο Twitter η Σάρα Κασάντι, δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι βάρβαρες και αντισυνταγματικές.

«Τα σημερινά γεγονότα στο κοινοβούλιο δεν είναι μόνο ανήθικα, αλλά μια απόλυτη επίθεση στην ανθρωπότητα. Είναι τρομακτικό ότι η κρίση των βουλευτών μας θολώνεται από το μίσος και την ομοφοβία. Ποιος ωφελείται από αυτόν τον δρακόντειο νόμο;», επεσήμανε ο γκέι ακτιβιστής Έρικ Νταγουάλα.

Η πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου κατά της ομοφυλοφιλίας είχε προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις και στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγκάντας, για διαδικαστικούς λόγους. Πλέον, το νομοσχέδιο θα πάει στον πρόεδρο της χώρας, Γιουέρι Μουσέβενι, ο οποίος μπορεί να ασκήσει βέτο ή να το υπογράψει. Σε πρόσφατη ομιλία του, φάνηκε να υποστηρίζει το νομοσχέδιο.

Τον προηγούμενο μήνα ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως η Ουγκάντα δεν θα αγκαλιάσει την ομοφυλοφιλία, λέγοντας πως η δύση επιδιώκει να αναγκάσει άλλες χώρες να «κανονικοποιήσουν» αυτό που περιέγραψε ως «αποκλίσεις».

«Οι δυτικές χώρες πρέπει να σταματήσουν να σπαταλούν τον χρόνο της ανθρωπότητας προσπαθώντας να επιβάλλουν τις πρακτικές τους σε άλλους ανθρώπους», είπε ο Μουσέβενι μιλώντας στο κοινοβούλιο στις 16 Μαρτίου.

«Είναι απογοητευτικό που το κοινοβούλιο, για μια ακόμη φορά, εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που ξεκάθαρα έρχεται σε αντίθεση με αρκετά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», επεσήμανε ο Όριεμ Νιέκο, ερευνητής του αφρικανικού τμήματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αυτό απλά ανοίγει την πόρτα σε πιο καταπιεστικούς νόμους και για να παραβιαστούν τα δικαιώματα τον ανθρώπων ευρέως. Ο Μουσέβενι δεν πρέπει να συναινέσει σε αυτό», συμπλήρωσε.

Πηγή: Reuters / Guardian

Δημοφιλή