Οι 10 επιχειρηματικοί «παράδεισοι» του κόσμου και η θέση έκπληξη της Ελλάδας

Η EIU αξιολήγησε 82 χώρες και εδάφη για να καταλήξει στις δέκα καλύτερες χώρες που συμβάλλουν και καθοδηγούν τις start up εταιρείες.
Luftaufnahme Bayern via Getty Images

Η Σιγκαπούρη, η Δανία και οι ΗΠΑ είναι τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να ξεκινήσει κανείς μια επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Economist Intelligence Unit.

«Η Σιγκαπούρη παραμένει τα τελευταία 16 χρόνια η καλύτερη γεωγραφικά χώρα για επιχειρηματική δραστηριότητα», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής της EIU Prianthi Roy.

Ενας από τους βασικούς παράγοντες που η Σιγκαπούρη είναι επιχειρηματικός παράδεισος, όχι μόνο στην Ασία αλλά παγκοσμίως, είναι η πολιτική της σταθερότητα και η ευνοική μεταχείρηση στις εγχώριες ιδιωτικές εταιρείες ώστε να μπορούν να αναβαθμιστούν τεχνολογικά.

Η EIU αξιολήγησε 82 χώρες και εδάφη για να καταλήξει στις δέκα καλύτερες χώρες που συμβάλλουν και καθοδηγούν τις start up εταιρείες να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους πορεία και να εξελιχθούν εντός κι εκτός της χώρας.

Τα κριτήρια και οι δείκτες αξιολόγησης αφορούν τον πληθωρισμό, το κόστος ζωής, την οικονομική ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές πολιτικές της κάθε χώρας.

Επίσης, εξετάζεται ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας συγκριτικά με άλλες στην ίδια γεωγραφική περιοχή και οι επενδυτικές προοπτικές της.

Οι 10 επιχειρηματικοί παράδεισοι

.
.
Economist Intelligence Unit

Πίσω από τη Σιγκαπούρη βρίσκονται η Δανία και οι ΗΠΑ, ενώ η Γερμανία, η Ελβετία, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ και η Φινλανδία ολοκληρώνουν την 10άδα των κορυφαίων του κόσμου.

Η Δανία, με τα «στέρεα μακροοικονομικά της μεγέθη», την εύκολη πρόσβαση στις θαλάσσιες μεταφορές και τις ψηφιακές υποδομές υψηλής ποιότητας, προσφέρεται ως μία από τις πιο ελκυστικές επιχειρηματικές τοποθεσίες στον κόσμο.

Φυσικά, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες δεν στερεύουν ποτέ στις ΗΠΑ που θεωρείται από τις χώρες που διευκολύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία γι΄ αυτό και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις επιλέγουν κάποια από τις πολιτείες της για έδρα. Το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιβάλλει περιορισμούς στο εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις στις ΗΠΑ έχει αφήσει τη χώρα στην τρίτη θέση.

Ωστόσο, η Σιγκαπούρη, η Δανία και οι ΗΠΑ προβλέπεται να έχουν τα καλύτερα επιχειρηματικά περιβάλλοντα και στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

«Είναι όλες προηγμένες οικονομίες με μακροχρόνιες ισχυρές επιδόσεις στον δείκτη μας, επομένως τείνουν να είναι ασφαλή στοιχήματα για επενδύσεις», ανέφερε η έκθεση αλλά προειδοποίησε ότι τόσο οι μετρήσεις όσο και οι ρυθμοί αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι πιθανό να παραμείνουν σταθεροί και σχετικά αργοί.

Η έκπληξη της Ελλάδας

Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η θέση της Ελλάδας στην έρευνα καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση των «πολλά υποσχόμενων χωρών» καθώς θεωρείται η χώρα με την μεγαλύτερη βελτίωση σε θέματα επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με το CNBC, η Ελλάδα, η Αργεντινή, το Κατάρ και η Ινδία έχουν βελτιώσεις σημαντικά την βαθμολογία τους στον συγκεκριμένο δείκτη, με την EIU να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό κλίμα λόγω των μεταρρυθμίσεων που προωθεί υπέρ των επιχειρήσεων.

Παρόμοια και η θέση της Αργεντινής, όπου οι μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Javier Milei, με στόχο την τόνωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ώθησαν την χώρα να αναδειχθεί στο δεύτερο πιο βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Η Ινδία είναι η μόνη αγορά μιας χώρας που προσφέρει δυναμική κλίμακα συγκρίσιμη με αυτή της Κίνας», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι το νεανικό δημογραφικό προφίλ της χώρας προσφέρει νέο εργατικό δυναμικό για την ισχυρή μελλοντική ζήτηση. Η Ινδία κατέλαβε την τρίτη θέση στη λίστα με τα πιο βελτιωμένα επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

Δημοφιλή