LIFE
26/07/2019 07:30 EEST

Οι 10 πόλεις που έταζαν τα πάντα για να αποκτήσουν ξανά κατοίκους

Έταζαν φθηνά σπίτια, λεφτά και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε για να προσελκύσουν κατοίκους.

SeanPavonePhoto via Getty Images

Πολλές μικρές πόλεις ανά τον κόσμο ερημώνουν για διάφορους λόγους. Όπως κάποιες δεν το έβαλαν κάτω και πρόσφεραν τα πάντα για να προσελκύσουν κόσμο. Από φθηνά, «τα καλύτερα θαλασσινά του κόσμου», γρήγορο ίντερνετ, μέχρι και λεφτά. 

Δείτε ποια είναι στη λίστα του Insider

Το νησί της Ιρλανδίας 

Carsten Krieger via Getty Images

Παρά την ομορφιά του, το Άρανμορ της Ιρλανδίας περνά κρίση. Οι νέοι δεν θέλουν να δουλέψουν στις μεγάλες βιομηχανίες του νησιού -το ψάρεμα και την αγροτική ζωή δηλαδή- και φεύγουν από το νησί. 

Οι τοπικοί άρχοντες του νησιού, έχοντας φτάσει προφανώς σε απόγνωση από στο νησί έμειναν μόνο 469 κάτοικοι, έκανε έκκληση σε κόσμο από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία να έρθουν μόνιμα στο νησί. Και τι έταζαν; Γρήγορο ίντερνετ και εξαιρετικά θαλασσινά. 

Η Λοκάνα μοίραζε λεφτά 

DEA / G. DE GIORGI via Getty Images

Στην πανέμορφη Λοκάνα στο Πιεμόντε, στη βόρεια Ιταλία, που συνορεύει με τη Γαλλία και την Ελβετία, ο δήμαρχος Τζιοβάνι Μπρούνο Ματιέτ προσφέρει σε ορίζοντα τριετίας έως και 9.000 ευρώ σε οικογένειες Ιταλών και ξένων που θα μετακομίσουν εκεί. Αρκεί να έχουν ένα παιδί και ελάχιστες ετήσιες αποδοχές 6.000 ευρώ. 

Η πόλη με τα σπίτια του ενός ευρώ

DeniseSerra via Getty Images

Η πόλη Σαμπούκα στη Σικελία, που χτίστηκε από αρχαίους Έλληνες, ερημώνει. Τον Ιανουάριο, όμως, ο δήμαρχος είχε μια φαεινή ιδέα για να προσελκύσει μόνιμους κατοίκους: Να πουλήσει σπίτια στην τιμή του ενός ευρώ, λιγότερο δηλαδή και από όσο κοστίζει ένα σφηνάκι σαμπούκα.

Πόσο όμως πουλήθηκαν τα πρώτα σπίτια; Στην δημοπρασία των πρώτων 16 κατοικιών που ανήκαν στον δήμο: το φθηνότερο πουλήθηκε στην τιμή των  1.000 ευρώ ενώ το πιο ακριβό για 25.000 ευρώ. Ενώ κάποια ήθελαν ανακαίνιση που ξεπερνούσε τις 17.000 ευρώ. 

Ένα ευρώ και κάτι 

Yahoo Finanzas

Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Ολολάι της Σαρδηνίας. Βέβαια και εδώ τα φθηνά σπίτια ήθελαν μια ακριβή ανακαίνιση. Πάντως, ένα χρόνο μετά, έχουν κατατεθεί πάνω από 5.000 αιτήματα για σπίτι ενώ οι τοπικοί άρχοντες ψάχνουν περισσότερες κατοικίες για διάθεση.   

Προλάβετε!  

The Independent

Η μόδα των σπιτιών με 1 ευρώ έπιασε και το  ελβετικό χωριό Μόντι Σιάγκα. Οι αρχές αποφάσισαν να δώσουν 9 σπίτια με 1 ευρώ τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να φέρουν ξανά ζωή στο χωριό. 

Μετακομίστε και  κερδίστε 11.000 ευρώ

Laura Combs via Getty Images

Το Hamilton Community Foundation προσέφερε μια υποτροφία συνολικού ύψους 11.000 ευρώ σε απόφοιτους «που ήθελαν να μετακομίσουν και να προσφέρουν» στην πόλη Χάμιλτον του Οχάιο.

Δωρεάν γη και μεταφορικά

RiverNorthPhotography via Getty Images

Το Curtis στη Νεμπράσκα προσφέρει δωρεάν γη και τα μεταφορικά για να πάτε εκεί, για όσους ενδιαφέρονται να χτίσουν μονοκατοικίες στην περιοχή.  

Δωρεάν γη παντού

Το ίδιο κάνει και το Μαρκέτ στο Κάνσας, «ένα από τα καλύτερα μυστικά του Κάνσας», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της πόλης. Για να προσελκύσει ανθρώπους, προσφέρει δωρεάν γη, αρκεί να χτίσει όποιος την αποκτήσει και να μείνει εκεί για ένα χρόνο.  

Το Βερμόντ μοιράζει λεφτά 

Sean Pavone via Getty Images

Αν είστε εργαζόμενοι που μπορείτε να δουλέψετε απομακρυσμένα, το Βερμόντ έχει να σας προσφέρει 5.000 δολάρια ετησίως. Αρκεί να μετακομίσετε οπουδήποτε στο Βερμόντ  και να συνεχίσετε να κάνετε τη δουλειά σας. Αυτά τα 5.000 θα δοθούν για δύο χρόνια, ωστόσο αν τελειώσουν τα χρήματα, η χρηματοδότηση θα κοπεί. 

Η Τάλσα έχει ακόμη περισσότερα να προσφέρει

Sean Pavone via Getty Images

Το πακέτο της Τάλσα, στην Οκλαχόμα, είναι ακόμη πιο ελκυστικό και αφορά επίσης τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως.  

Όσοι επιλεγούν, θα λάβουν 10.000 δολάρια, θα έχουν έναν χώρο για να πηγαίνουν να εργάζονται ενώ τους προσφέρονται και ευκαιρίες στέγασης. 

Στην Τάλσα αδερφές μου, στην Τάλσα!  

Sponsored Post