«Σπίτι μόνο με 1€»: Πόσο πωλούνται τελικά τα σπίτια στην πόλη της Σικελίας

Θα χρειαστείτε χαρτονομίσματα (ή κάρτα).
Photograph: Simone Padovani/Alamy
Photograph: Simone Padovani/Alamy

Η πόλη Σαμπούκα στη Σικελία, που χτίστηκε από αρχαίους Έλληνες, ερημώνει. Τον Ιανουάριο, όμως, ο δήμαρχος είχε μια φαεινή ιδέα για να προσελκύσει μόνιμους κατοίκους: Να πουλήσει σπίτια στην τιμή του ενός ευρώ, λιγότερο δηλαδή και από όσο κοστίζει ένα σφηνάκι σαμπούκα.

«Αν οι ενδιαφερόμενοι δεν προσφέρουν υψηλότερα ποσά, τα σπίτια θα πωλούνται για την τιμή ενός κρουασάν”, είχε δηλώσει ο αντιδήμαρχος της πόλης, Τζιουσέπε Κατσιόπο τότε.

Η είδηση αυτή ταξίδεψε με ταχύτητα φωτός σε κάθε μέρος του πλανήτη. Εκατοντάδες άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ντουμπάι, τον Παναμά και τη Ρωσία είχαν φθάσει στη Σαμπούκα – είναι περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο από το Παλέρμο - για να επισκεφθούν τα ακίνητα. Τα τηλέφωνα των μεσιτικών γραφείων δεν σταμάτησαν να χτυπάνε για εβδομάδες.

«Λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση, λάβαμε σχεδόν 100.000 μέιλ, με πολλούς υποψήφιος αγοραστές να πραγματοποιούν τις πρώτες διαθέσιμες πτήσεις για την πόλη», συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος.

Πόσο όμως πουλήθηκαν τα πρώτα σπίτια; Την Τετάρτη, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την πώληση των 16 πρώτων κατοικιών που ανήκαν στον δήμο: το φθηνότερο πουλήθηκε στην τιμή των € 1.000. Το πιο ακριβό για € 25.000. Κατά μέσο όρο πουλήθηκαν μεταξύ € 5.000 και € 10.000. Μεταξύ των νέων ιδιοκτητών είναι βρετανικές, ρωσικές, χιλιανές και ισραηλινές οικογένειες.

«Έχουμε λάβει επενδύσεις συνολικού ύψους 1 εκατ. Ευρώ. Είναι ένας πραγματικός θησαυρός για μια μικρή πόλη όπως η δική μας», σχολιάζει ο Κατσιόπο.

Οι πωλήσεις σπιτιών του ενός ευρώ θα αποτελέσουν και αντικείμενο τηλεοπτικής εκπομπής: το Discovery Channel αποφάσισε να αγοράσει ένα σπίτι και να το αναθέσει στον ηθοποιό Λορέν Μπράκο για να παρουσιάσει το ευρηματικό σχέδιο επιβίωσης της Σαμπούκα.

Σειρά έχουν άλλα ιταλικά χωριά που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Σκέφτονται να υιοθετήσουν το σχέδιο της Σαμπούκα. Προλαβαίνετε...

Πηγή: Guardian

Πήγαινε στην αρχική σελίδα