Καθυστερεί η τρίτη έξοδος στις αγορές λόγω Τραμπ

Ανησυχία για νέο κύκλο μεταβλητότητας στις αγορές.
ASSOCIATED PRESS

Παράταση μερικών ημερών πήρε η τρίτη προγραμματισμένη έξοδος στις αγορές για το Ελληνικό Δημόσιο. Ο προγραμματισμός άλλαξε εξαιτίας της αναταραχής που έχει φέρει στις αγορές η νέα επιθετική κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας. Η απόφαση του να επιβάλει νέους δασμούς στα Κινεζικά προϊόντα δημιουργεί ανησυχίες για ένα νέο κύκλο έντονης μεταβλητότητας στις αγορές και ειδικά στις αναδυόμενες.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο να αλλάξουν το σχεδιασμό για την έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχου να αντληθούν περίπου 2δισ ευρώ με επιτόκιο περίπου στο 2,9%. Παρόλα αυτά η αντίδραση των αγορών ομολόγων μετά τη νέα κίνηση Τράμπ, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να αναβάλει τη σχεδιαζόμενη έξοδο για αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε έκδοση του 7ετούς ομολόγου μέσα στο τριήμερο 6 έως 8 Μαΐου Με αυτή την έκδοση το υπουργείου Οικονομικών θα “έκλεινε” το στόχο των τριών εξόδων για το 2019 και μάλιστα πριν καλά καλά ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους. Παρόλα αυτά ο απρόβλεπτος παράγοντας Ντόναλντ Τράμπ και η αναταραχή η οποία προκάλεσε στις αγορές μετέφερε λίγο αργότερα την, ούτως ή άλλως προγραμματισμένη έξοδο.

Ο σχεδιασμός αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφής καθώς η μετάθεση της ημερομηνίας για την έξοδο μπορεί να είναι για μερικά 24ώρα έως και μερικές εβδομάδες, ανάλογα με την πορεία της αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, ο στόχος για το οικονομικό επιτελείο και τον ΟΔΔΗΧ δεν αλλάζει, καθώς θεωρούν ότι η ολοκλήρωση του σχεδίου των εξόδων στην αγορά πριν κλείσει το πρώτο εξάμηνο και η έκδοση ενός 10ετούς, ενός 5ετούς και ενός 7ετούς ομολόγου θα στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές σχετικά με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Πρόθεση της Ελληνικής πλευράς είναι με τρεις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων να δείξει ότι η οικονομία επέστρεψε στην κανονικότητα, ενώ τα Ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον σοβαρών επενδυτών και όχι κερδοσκοπικών ξένων funds. Με βάση αυτά τα στοιχεία στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν ότι δεν βιάζονται να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση, ειδικά από τη στιγμή που η εικόνα των διεθνών αγορών είναι ιδιαίτερα ρευστή.

Προς το παρόν η εικόνα των Ελληνικών ομολόγων στην αγορά δεν δείχνει να έχει επηρεαστεί από την αναταραχή που προκάλεσε η απόφαση Ντράμπ, με τις αποδόσεις να έχουν σημειώσει οριακή άνοδο στο 3,40% από τα ιστορικά χαμηλά που είχαν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα.

Υπό αυτές τις συνθήκες το οικονομικό επιτελείο σε συνδυασμό με τον ΟΔΔΗΧ κρατά στάση αναμονής και περιμένει να σταθεροποιηθεί η εικόνα των αγορών προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έκδοσης του 7ετούς ομολόγου.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα