ΔΙΕΘΝΕΣ
21/09/2018 08:56 EEST | Updated 21/09/2018 10:05 EEST

Αντάρτικο στους Τορις; Προειδοποίηση σε Μέι πως 40 βουλευτές είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν την πρόταση της για το Brexit (που απέρριψαν και οι 27 της ΕΕ)

Toby Melville / Reuters

Ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις δηλώνει πως 30 με 40 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων που ανήκουν στο κόμμα των Τόρις της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, μπορεί να καταψηφίσουν το σχέδιό της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που σημαίνει η Μέι θα δυσκολευτεί πολύ να επιτύχει την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.

Αυτό τη στιγμή που και κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στο Σάλτσμπουργκ, οι «27» απέρριψαν ουσιαστικά το πλαίσιο του σχεδίου που παρουσίασε η πρωθυπουργός για το Brexit με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να δηλώνει ξεκάθαρα: «δεν πρόκειται για λειτουργήσει» αφού υποβαθμίζει τους κανόνες ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Η δε Μέι δηλώνει πως θα επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση που διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία. Προειδοποιεί ωστόσο  πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προετοιμασμένο ακόμη και για το χειρότερο ενδεχόμενο, δηλαδή αυτό της μη συμφωνίας. Σίγουρα πάντως δεν υπάρχει θέμα επιστροφής της χώρας στην ΕΕ αφού όπως δήλωσε «είναι πιο πιθανό να κερδίσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο παρά να επανενταχθεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ». 

HuffPost UK/Getty Images

Οι οπαδοί του σκληρού Brexit

Η αποκάλυψη του Ντέιβις έγινε κατ′ αποκλειστικότητα στην βρετανική έκδοση της HuffPost (UK) και όπως δηλώνει υπάρχει ένας πυρήνας στελεχών των Τόρις — τον χαρακτήρισε «σκληρό σαν βράχο» — που ανήκει στο European Research Group (ERG), μια ομάδα που επιδιώκει πιο σκληρό Brexit και τα μέλη της είναι έτοιμα να καταψηφίσουν το σχέδιο της Μέι.

Επίσης τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, έχουν όλα εξαγγείλει δημόσια ότι θα εναντιωθούν στα σχέδια της πρωθυπουργού για το Brexit.

Εάν καταψηφίσουν τη συμφωνία 40 μέλη των Τόρις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Μέι δεν θα διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο για αυτή. Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο ισχυρό το ενδεχόμενο η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ή να προκηρυχθούν νέες πρόωρες εκλογές, ή ακόμη και να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.

«Κάθε ομάδα σε οποιοδήποτε κόμμα έχει διαφορές, εγώ, και ούτω καθεξής», τόνισε ο Ντέιβις. Όμως, με δεδομένο ότι οι Εργατικοί «θα καταψηφίσουν» την πρόταση της Μέι, ο αριθμός των ψήφων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα «είναι μάλλον μικρός, είναι βασικά περίπου μια δωδεκάδα άνθρωποι». Ο «πυρήνας» του ERG είναι «πολλαπλάσιος από αυτόν. Δεν είμαι καν μέλος του ERG. Είναι πιθανόν 30 ως 40» μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, συμπλήρωσε.

 

Henry Nicholls / Reuters

 

Σημειώνεται πως ορισμένοι οπαδοί του «σκληρού» Brexit θεωρούν ότι οι προτάσεις της Μέι επιτρέπουν στην ΕΕ να διατηρήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της οικονομίας της Βρετανίας, κατά συνέπεια αντίκειται στον διακηρυγμένο της στόχο το ΗΒ να αποχωρήσει από την Τελωνειακή Ένωση και την Ενιαία Αγορά.

Κερδισμένοι οι λαϊκιστές;

Ερωτηθείς o Ντέιβις ποιος θα ωφεληθεί πολιτικά εάν οι ψηφοφόροι που τάχθηκαν υπέρ του Brexit αισθανθούν προδομένοι, ο Ντέιβις απάντησε «οποιοσδήποτε θελήσει να παίξει το λαϊκιστικό χαρτί ότι οι ελίτ σας εγκατέλειψαν. Κάποιος λαϊκιστής, στην άκρα δεξιά η στην άκρα αριστερά».

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ την 29η Μαρτίου 2019, αλλά ελάχιστα είναι σαφή για το πώς μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ολοκληρωμένη συμφωνία ανάμεσα στα μέρη για την έξοδο και αντάρτες στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι απειλούν να καταψηφίσουν όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση, αν καταφέρει να κλείσει κάποια.