Οι «αόρατοι» Τούρκοι στην Ελλάδα: Διώκονται ακόμα και για μία ανάρτηση στο Facebook

Ακολουθούν τις διαδρομές των προσφύγων από Συρία, Ιράκ κ.α. που αναζητούν ασφάλεια και έναν ελεύθερο, ειρηνικό τόπο για να ζήσουν.
Ένας άνδρας στην Κωνσταντινούπολη κοιτάζει από παράθυρο του σπιτιού του μια από τις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο του 2019 κατά της απόφασης να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στον Μητροπολιτικό Δήμο μετά την ήττα του κόμματος του Ερντογάν.
Ένας άνδρας στην Κωνσταντινούπολη κοιτάζει από παράθυρο του σπιτιού του μια από τις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο του 2019 κατά της απόφασης να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στον Μητροπολιτικό Δήμο μετά την ήττα του κόμματος του Ερντογάν.
BULENT KILIC via Getty Images

Ανησυχία προκαλούν στις ελληνικές Αρχές οι συνεχείς αφίξεις Τούρκων στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι δηλώνουν ότι διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν.

Πρόκειται για τους «αόρατους» Τούρκους, οι οποίοι μπαίνουν σε λέμβους (και συνηθέστερα σε ταχύπλοα) διακινητών και έρχονται στην Ελλάδα, με τα ίδια «δρομολόγια» που πραγματοποιούνται για τους μετανάστες και πρόσφυγες των άλλων χωρών (Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν).

Την προπερασμένη εβδομάδα έφτασαν στην Κάλυμνο 22 Τούρκοι, ενώ στα τέλη Αυγούστου στο ίδιο νησί είχαν φτάσει 13 Τούρκοι. Μπορεί να μη δήλωσαν όλοι διωχθέντες αλλά ανάμεσά τους υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που αυτοπροσδιορίστηκαν ως γκιουλενιστές και διωχθέντες από το καθεστώς Ερντογάν.

Ένας από αυτούς ανέφερε ότι κυνηγήθηκε για μία ανάρτηση που έκανε στο Facebook. Η ανάρτηση αυτή έγινε αφορμή για να μπει στο στόχαστρο. Υποχρεωτικά, όπως εξήγησε, έπρεπε να δίνει καθημερινά το παρών στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, όπου έπρεπε να παραμένει για δύο ώρες κάθε πρωί. Αν μία ημέρα δεν εμφανιζόταν στο Τμήμα απειλούνταν με φυλάκιση. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να μην μπορεί να πάει στην ώρα του στη δουλειά του και λίγο καιρό μετά να αναγκαστεί να μείνει άνεργος. Πήρε την απόφαση να έρθει με ταχύπλοο στην Κάλυμνο, όπως πρόσθεσε, λόγω του μεγάλου φόβου του ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Ανάμεσα στους Τούρκους που έφτασαν τον Αύγουστο στην Κάλυμνο ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές και ένας αστυνομικός.

Συνολικά το πρώτο 6μηνο του 2019 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα 3.228 Τούρκοι. Ένας σημαντικός αριθμός αυτών είναι διωχθέντες του καθεστώτος Ερντογάν, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που είναι οικονομικοί μετανάστες. Σε κάθε περίπτωση σχεδόν όλοι ζητούν πολιτικό άσυλο. Αρχικά παίρνουν ένα έγγραφο που τους επιτρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα για 30 ημέρες και στη συνέχεια ταξιδεύουν από τα νησιά στην Αθήνα.

«Είμαι Γκιουλενιστής. Έδωσα λεφτά στον διακινητή και έφτασα στην Ελλάδα. Πίσω στη χώρα μου δεν υπάρχει ασφάλεια. Συνεχίζονται οι διώξεις», είναι μία χαρακτηριστική φράση που λένε αρκετοί Τούρκοι που φτάνουν στα νησιά. Ενδεικτικό της κατάστασης στη γειτονική χώρα είναι ότι έχουν μεταναστεύσει Τούρκοι ακόμα και από περιοχές πλούσιες και με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Αλικαρνασσός (Μπόντρουμ).

Ο δικηγόρος Δημήτρης Δρόσος, ο οποίος έχει χειριστεί υποθέσεις Τούρκων που δηλώνουν διωχθέντες και ζητούν διεθνή προστασία, εξηγεί στη HuffPost Greece ότι «οι αφίξεις Τούρκων που δηλώνουν Γκιουλενιστές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Είναι άνθρωποι που ανήκουν στη μεσαία αστική τάξη της Τουρκίας και οι οποίοι φεύγουν για να αποφύγουν τις διώξεις. Είναι τρομοκρατημένοι. Σε τέτοιο βαθμό που θέλουν να φύγουν -σε δεύτερο χρόνο- και από την Ελλάδα για να μην βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν μαζί τους όσα λεφτά διαθέτουν, πουλάνε ότι μπορούν να πουλήσουν και εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Κανένας από αυτούς δεν θέλει να παραμείνει στα νησιά. Φεύγουν για Αθήνα, όπου συνεχίζουν την προσπάθεια είτε για να πάνε στην κεντρική Ευρώπη είτε για να πάρουν άσυλο και να ζήσουν μόνιμα στην Ελλάδα».

Δημοφιλή