Οι χώρες που έχουν προπαραγγείλει τα περισσότερα εμβόλια για τον κορονοϊό

Και τι σημαίνει αυτό για τον υπόλοιπο πλανήτη.
KrizzDaPaul via Getty Images

Τρεις εταιρείες φαίνεται πως διεκδικούν την σκυτάλη για το ποια θα κυκλοφορήσει πρώτη και καλύτερη το πολυπόθητο εμβόλιο το προσεχές έτος: Οι BioNTech και Pfizer, Moderna και η AstraZeneca.

Και οι τρεις κολοσσοί έχουν κυκλοφορήσει πολλά υποσχόμενα προκαταρκτικά στοιχεία σχετικά με τις μέχρι τώρα δοκιμές τους. Η Moderna και η AstraZeneca σχεδιάζουν να υποβάλουν αμέσως τα δεδομένα τους σε ρυθμιστικές αρχές για άδεια έκτακτης ανάγκης. Η Pfizer και η BioNTech το έχουν κάνει ήδη.

Αυτά είναι καλά νέα για το τέλος της πανδημίας, αλλά και για τις χώρες που έχουν ήδη προπαραγγείλει εκατομμύρια δόσεις αυτών των τριών υποψηφίων εμβολίων. Συνολικά έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής 2.8 δις δόσεις εμβολίων. Ποιοί έχουν προπαραγγείλει τα περισσότερα;

Δείτε αναλυτικά τις επτά μεγαλύτερες προπαραγγελίες μέχρι στιγμής:

Ευρωπαϊκή Ένωση: 700 εκατ. εμβόλια (300 εκατ. Pfizer/ 400 AstraZeneca)

ΗΠΑ: 700 εκατ. εμβόλια (100 Pfizer/ 100 Moderna/ 500 AstraZeneca)

Ινδία: 500 εκατ. εμβόλια (500 AstraZeneca)

Ιαπωνία: 290 εκατ εμβόλια (120 Pfizer/ 50 Moderna/ 120 AstraZeneca)

Ηνωμένο Βασίλειο: 145 εκατ. εμβόλια (40 Pfizer/ 5 Moderna/ 100 AstraZeneca)

Ινδονησία: 100 εκατ. εμβόλια (100 AstraZeneca)

Βραζιλία: 100 εκατ. εμβόλια (100 AstraZeneca)

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις υπόλοιπες προπαραγγελίες:

κ
κ
Huffpost GR

Εάν και οι τρεις αυτοί υποψήφιοι αποκτήσουν κανονιστική άδεια, τέσσερις χώρες - Καναδάς, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ - θα μπορούσαν να εμβολιάσουν περισσότερο από το 100% του συνόλου των πληθυσμών τους με βάση τον αριθμό αυτών των τριών εμβολίων που έχουν ήδη προπαραγγείλει. (Κάθε εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις για τη δημιουργία προστασίας από την Covid-19.)

Ο αγώνας για την προπαραγγελία εμβολίων βοήθησε άλλωστε στην ταχεία ανάπτυξή τους. Ουσιαστικά, αυτές οι παραγγελίες επέτρεψαν στους προγραμματιστές εμβολίων να αναλάβουν τον οικονομικό κίνδυνο κλινικών δοκιμών χωρίς να γνωρίζουν από πριν αν όντως θα έχουν ανταπόκριση στον ιό. Σε κανονικές περιόδους, η ανάπτυξη εμβολίων θα διαρκούσε έως και μια δεκαετία, επειδή οι εταιρείες είναι σε θέση να πληρώσουν για κλινικές δοκιμές μόνο όταν έχουν αρκετά δεδομένα για να είναι σίγουροι ότι θα είναι επιτυχείς.

Ωστόσο, δημιουργεί επίσης μια πιθανότητα τα εμβόλια να διανεμηθούν άνισα στον υπόλοιπο πλανήτη.Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, εάν οι πλούσιες χώρες αγοράσουν όλα τα πρώτα διαθέσιμα εμβόλια, η πανδημία θα σκοτώσει πραγματικά περισσότερους ανθρώπους από ό, τι εάν αυτά τα εμβόλια κατανεμηθούν ομοιόμορφα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Gavi, η Συμμαχία Εμβολίων - μια διεθνής κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον ΠΟΥ και το Ίδρυμα Γκέιτς - δημιούργησε το Covid-19 Vaccines Global Access Facility, ή Covax, του οποίου στόχος είναι να βοηθήσει στη διανομή των υπόλοιπων εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής, έχουν λάβει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση από χώρες, άτομα και φιλανθρωπικές ομάδες. εκτιμούν ότι θα χρειαστούν επιπλέον 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Covax έχει μέχρι στιγμής προπαραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca / University of Oxford και 200 εκατομμύρια από το Sanofi και το GlaxoSmithKline (το οποίο βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών), αλλά αυτά δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τους πληθυσμούς των 92 χώρες που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια για την αγορά τους.

(Με πληροφορίες από World Economic Forum)

Δημοφιλή