Οι διά βίου δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας φυλακισμένος στις ΗΠΑ

Ένας πρώην φυλακισμένος βγαίνει από το κελί του με ένα αβέβαιο μέλλον μπροστά του. Και η χώρα δεν βοηθά καθόλου την ομαλή επανένταξή του στην κοινωνία.
Motortion via Getty Images

Τουλάχιστον 77 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν ποινικό μητρώο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 7 εκατομμυρίων που βρίσκονται τώρα στην φυλακή, σε αναστολή ή προφυλακισμένοι.

Συνήθως, περισσότεροι από 10.000 φυλακισμένοι βγαίνουν και σχεδόν 200.000 μπαίνουν σε κελί κάθε εβδομάδα. Αλλά επειδή περισσότεροι από 64.000 τρόφιμοι και εργαζόμενοι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό μέχρι στιγμής - έχουν πεθάνει ήδη εκατοντάδες - μερικοί φυλακισμένοι απελευθερώνονται νωρίτερα από το κανονικό.

Το Κεντάκι , για παράδειγμα, έχει μειώσει τον πληθυσμό του στις φυλακές κατά 32% από τον Μάρτιο και ο πληθυσμός των κρατουμένων έχει μειωθεί κατά 7%.

Όπως οι περισσότεροι φυλακισμένοι στο παρελθόν, αυτοί που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τη φυλακή δυσκολεύονται να επανασυνδεθούν με τους αγαπημένους τους και να εξασφαλίσουν υγειονομική περίθαλψη ,στέγαση και θέσεις εργασίας . Πόσω μάλλον τώρα με το ξέσπασμα της πανδημίας και λίγο πριν την οικονομική κρίση που θα επιφέρει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Quartz, υπάρχουν περισσότερες από 44.000 έμμεσες συνέπειες μιας ποινικής καταδίκης.

Halfdark via Getty Images

Εμπόδια και απαγορεύσεις

Oι κανόνες και οι κανονισμοί, τους οποίους οι ερευνητές αποκαλούν «παράπλευρες συνέπειες », τείνουν να είναι ευρείς, ασαφείς και υποκειμενικοί. Οι τιμωρίες που σχετίζονται με μια καταδίκη μπορεί να είναι υποχρεωτικές ή προαιρετικές. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι προσωρινές ή μόνιμες.

Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 1.000 ομοσπονδιακά καταστατικά με παρόμοιες συνέπειες για ομοσπονδιακά ή κρατικά εγκλήματα.

Επειδή οι δικηγόροι, τα δικαστήρια και άλλες αρχές δεν χρειάζεται να ενημερώσουν τους κατηγορούμενους για αυτούς τους περιορισμούς, πολλοί καταδικασθέντες μένουν με την έκπληξη.

Αυτός ο σωρός των κρατικών και ομοσπονδιακών περιορισμών επηρεάζει ολόκληρες οικογένειες και κοινότητες . Αυτές οι επιβαρύνσεις συνεχίζονται για πολύ καιρό, και όπως και η ίδια η φυλάκιση , επηρεάζουν δυσανάλογα τους μαύρους και τα άτομα των φτωχών κοινωνικών τάξεων.

Αυτά τα εμπόδια μπορούν να περιορίσουν την υπηρεσία των δικαστικών καθηκόντων , το δικαίωμα κατοχής δημόσιου αξιώματος , τη δυνατότητα λήψης αδειών οδήγησης ή διαβατηρίων και την ελευθερία να υπηρετούν στο στρατό . Οι βετεράνοι μπορεί να χάσουν τις συντάξεις τους, την ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη.

Υπολογίζεται ότι 6 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές του 2016 λόγω αυτών των περιορισμών.

Εργασία

Τουλάχιστον 19.000 από αυτές τις κυρώσεις επηρεάζουν την απασχόληση και τον εθελοντισμό . Περισσότερες από 13.000 αφορούν επαγγελματική αδειοδότηση και πιστοποίηση .

Αυτό είναι σημαντικό επειδή 1 στους 4 εργαζόμενους στις ΗΠΑ χρειάζονται υποχρεωτικές άδειες εργασίας για να οδηγούν φορτηγά, να εργάζονται ως ηλεκτρολόγοι, αλλά και σε άλλες κοινές θέσεις εργασίας.

Ορισμένοι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί νόμοι περιορίζουν τη χρήση αρχείων σύλληψης και καταδίκης κατά τη λήψη αποφάσεων πρόσληψης . Ωστόσο, αυτές οι πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις παραμένουν διαδεδομένες .

Τι γίνεται, όμως, και με όσους προσπαθήσουν να επιστρέψουν στο σχολείο για να βγουν με περισσότερσα προσόντα στην αγορά εργασίας; Υπάρχουν φυσικά εμπόδια και σε αυτό το κομμάτι.

Ορισμένες καταδίκες μπορεί να οδηγήσουν σε μερική ή πλήρη άρνηση εισαγωγής στο κολέγιο και άρνηση οικονομικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της φυλάκισης και μετά.

Thomasaf via Getty Images

Στέγαση

Τουλάχιστον 1.000 από αυτούς τους περιορισμούς αφορούν τη στέγαση.

Υπάρχουν πάμμπολλες διακρίσεις εναντίον των πρώην φυλακισμένων, με την δικαιολογία της ανησυχίας για την σωματική ακεραιότητα των ενδιαφερόμενων πωλητών ή ενοικιαστών.

Σε ορισμένες πόλεις, η αστυνομία μπορεί να διατάξει τους ιδιοκτήτες να εκδιώξουν τους ενοικιαστές, απλώς επειδή υποπτεύονται εγκληματική συμπεριφορά.

Στην Πενσυλβανία, τη Τζόρτζια, τη Νότια Καρολίνα, τη Βόρεια Καρολίνα, το Μέιν και την Καλιφόρνια, μπορούν να διωχτούν οι κάτοικοι με την υποψία εγκληματική συμπεριφοράς, ακόμα και αν δεν έχουν συλληφθεί στο παρελθόν.

D-Keine via Getty Images

Σημάδια αλλαγής

Υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα αρχών που προστατεύουν όσους έχουν ποινικό μητρώο από διακρίσεις στέγασης. Ένα σχετικό νομοσχέδιο εκκρεμεί στο Κογκρέσο , και το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες ότι η απόρριψη ενοικιαστών ή αγοραστών βάσει προηγούμενων συλλήψεων ή καταδικαστικών αποφάσεων ενδέχεται να παραβιάζει τον Νόμο περί Στέγασης .

Και ένα πρόσφατο πιλοτικό πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη και σε τρεις άλλες πολιτείες υποστηρίζει τη δυνατότητα σε όσους έχουν βγει από την φυλακή να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Η αλλαγή θα μπορούσε επίσης να είναι πιο ευρεία.

Με πλειοψηφία 6-1, η Επιτροπή Πολιτικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ , μια διμερής επιτροπή που υπέβαλε έκθεση στο Κογκρέσο, ενέκρινε μια έκθεση το 2019 που αμφισβήτησε τη χρησιμότητα αυτών των περιορισμών. Η έκθεση ζητά τον τερματισμό όλων των «ποινικών υποχρεωτικών συνεπειών που δεν εξυπηρετούν τη δημόσια ασφάλεια, δεν έχουν ορθολογική σχέση με το αδίκημα που διαπράχθηκε και εμποδίζουν τα άτομα που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα να εισέλθουν με ασφάλεια και να γίνουν μέλη της κοινωνίας».

Δημοφιλή