Οι διώξεις σε βάρος του Τραμπ, σε μια κρίσιμη περίοδο, θέτουν τις ΗΠΑ σε μια αβέβαιη πορεία

Η εικόνα του τέως προέδρου να σέρνεται στην Εισαγγελία για δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες σύλληψης, μπορεί να διχάσει ακόμη περισσότερο τη χώρα.
Jonathan Ernst via Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ, τέως πρόεδρος και υποψήφιος για να λάβει το χρίσμα από τους Ρεπουμπλικανους ως υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2024, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα (4 Απριλίου) να συλληφθεί, να δώσει αποτυπώματα, να φωτογραφηθεί ως ύποπτος και ακολούθως να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου αφού του απαγγέλλονται κατηγορίες πως πλήρωσε 130.00 ευρώ την πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς με αντάλλαγμα την σιωπή της.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τις ΗΠΑ αφού είναι η πρώτη φορά που πρόσωπο που έχει διατελέσει πρόεδρος της χώρας, διώκεται ποινικά.

Η δε εμφάνιση του Τραμπ ενώπιον δικαστηρίου στο Μανχάταν με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ζωντανά λεπτό προς λεπτό εκτιμάται πως μπορεί να να διχάσει ακόμη περισσότερο την πιο ισχυρή χώρα του κόσμου.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ δεν είναι ακόμη γνωστές καθώς το κατηγορητήριο παραμένει σφραγισμένο, αλλά το CNN την Πέμπτη ανέφερε ότι αντιμετωπίζει περισσότερες από 30 κατηγορίες που σχετίζονται με επιχειρηματική απάτη.

Ο Τραμπ, 76 ετών, είπε ότι είναι ”εντελώς αθώος” και κατηγόρησε τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, τον Δημοκρατικό που ηγήθηκε της έρευνας, ότι προσπάθησε να βλάψει τις εκλογικές του προοπτικές. ”Πρόκειται για πολιτική δίωξη και εκλογική παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία”, αναφέρει ο Τραμπ σε δήλωση του.

Λίγο αργότερα, ο Τραμπ έκανε και έκκληση στους υποστηρικτές να παράσχουν χρήματα για τα έξοδα της υπεράσπισής του ενώ ήδη έχει συγκεντρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια από τις 18 Μαρτίου οπότε δήλωσε πως αναμένεται να συλληφθεί.

Στο μεταξύ, ένας μικρός αριθμός υποστηρικτώντου συγκεντρώθηκε στην ιδιοκτησία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα την Πέμπτη, κυματίζοντας σημαίες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, ενώ ένας επικριτής του τέως προέδρου κρατούσε ένα πλακάτ και στεκόταν έξω από το Γραφείοτης Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης που έγραφε: ”Κλείστε τον μέσα και πετάξτε το το κλειδί”.

Οι αρχές ενίσχυσαν την ασφάλεια γύρω από το δικαστήριο του Μανχάταν αφού ο κάλεσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε πανεθνικές διαδηλώσεις, υπενθυμίζοντας τη φορτισμένη ρητορική του πριν από την 6η Ιανουαρίου και την εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο από τους υποστηρικτές του.

via Associated Press

Ο δε Λευκός Οίκος και ο ρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχουν σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση Τραμπ ενώ γενικά οι Δημοκρατικοί τηρούν χαμηλούς τόνους. Ο δε κορυφαίος γερουσιαστής του κόμματος Τσακ Σούμερ, ζήτησε να εξελιχθούν τα πράγματα ομαλά. ”Ενθαρρύνω τόσο τους επικριτές όσο και τους υποστηρικτές του κ. Τραμπ να αφήσουν τη διαδικασία να προχωρήσει ειρηνικά και σύμφωνα με το νόμο”.

Νομικές μάχες

Η έρευνα της Εισαγγελίας του Μανχάταν είναι μόνο μία από τις πολλές νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης μια ξεχωριστή ποινική έρευνα για το αν προσπάθησε παράνομα να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020 στην Τζώρτζια και δύο έρευνες που διεξάγει ειδικός εισαγγελέας, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης χειρισμού απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Οι κατηγορίες της Εισαγγελίας του Μανχάταν πιθανότατα θα αποσφραγιστούν από δικαστή τις επόμενες ημέρες και ο Τραμπ θα πρέπει να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να παραδοθεί, να γίνει λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων να ληφθεί η φωτογραφία σύλληψης.

Στη συνέχεια θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστή και θα του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες.

EDUARDO MUNOZ via Reuters

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν αφού ένα ειδικό σώμα ενόρκων συνεδρίαζε επί μήνες ακούγοντας καταθέσεις και αξιολογώντας στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με την υποτιθέμενη πληρωμή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς την προεκλογική περίοδο του 2016.

Ωστόσο, οποιαδήποτε πιθανή δίκη απέχει τουλάχιστον περισσότερο από ένα χρόνο, αναφέρουν νομικοί εμπειρογνώμονες, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια ή μετά την προεδρική εκστρατεία.

Οι δικηγόροι του Τραμπ, Σούζαν Νέχελες και Τζόζεφ Τακοπίνα δήλωσαν ότι θα ”πολεμήσουν σθεναρά” τις κατηγορίες.

Ο δε Τραμπ έλαβε υποστήριξη από πολλούς πιθανούς διεκδικητές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντεσάντις και του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Επίσης, ο Τραμπ μπροεί να χρησιμοποιήσει την όλη υπόθεση για να προκαλέσει οργή στην εκλογική του βάση αν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι μπορεί να κουραστούν από το όλο...δράμα.

Περίπου το 44% των Ρεπουμπλικανών είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει την κούρσα εφόσον του απαγγελθούν κατηγορίες , σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

GO NAKAMURA via Reuters

Οι ”υποθέσεις” Τραμπ

Πάντως ο Τραμπ έχει καταφέρει διαφύγει πολλές φορές νομικούς κινδύνους και δικαστικές περιπέτειες.

Στον Λευκό Οίκο, απέκρουσε σε δύο προσπάθειες του Κογκρέσου να τον απομακρύνει από το αξίωμα, λόγω του διαφαινόμενου ρόλου του ως υποκινητή στην εισβολή στο Καπιτώλιο και των φερόμενων επαφών μελών της εκστρατείας του με τη Ρωσία το 2016.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν άσκησε επιτυχή δίωξη στις επιχειρήσεις του Τραμπ με κατηγορίες για φορολογική απάτη πέρυσι, οδηγώντας σε επιβολή προστίμου 1,61 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Ντάνιελς νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ο Εισαγγελεάς Μπραγκ αναμένεται να υποστηρίξει ότι ο Τραμπ πλαστογραφούσε επιχειρηματικά αρχεία για να καλύψει ένα άλλο έγκλημα, όπως η παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας, που συνιστά κακούργημα.

Στόρμι Ντάνιελς
Στόρμι Ντάνιελς
Fabrizio Bensch via Reuters

Η Ντάνιελς, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Στέφανι Κλίφορντ, είπε ότι έλαβε χρήματα με αντάλλαγμα να σιωπήσει για μια σεξουαλική επαφή που είχε με τον Τραμπ το 2006.

Ο τότε προσωπικός δικηγόρος του πρώην προέδρου, Μάικλ Κοέν είπε ότι συνεννοήθηκε με τον Τραμπ για τις πληρωμές στην Ντάνιελς και σε μια ακόμη γυναίκα, το πρώην μοντέλο του Playboy, Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, η οποία είπε επίσης ότι είχε σεξουαλική σχέση μαζί του.

Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι έχει σχέσεις με τις δύο γυναίκες.

Το 2018 αρχικά αμφισβήτησε ότι γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με όποια πληρωμή στην Ντάνιελς ενώ αργότερα αναγνώρισε ότι αποζημίωσε τον Κοέν για την πληρωμή, την οποία χαρακτήρισε ως ”απλή ιδιωτική συναλλαγή”.

″Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου”, είπε ο δικηγόρος της Ντάνιελς, Κλαρκ Μπρούστερ.

Ο Κοέν ομολόγησε την ενοχή του για παραβίαση των νόμων χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας το 2018 και εξέτισε ποινή φυλάκισης άνω του ενός έτους.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είπαν ότι ενήργησε σύμφωνα με τις οδηγίες του Τραμπ. Ο Κοέν είπε ότι εμμένει στην κατάθεσή του και στα στοιχεία που παρείχε.

Δημοφιλή