Οι «ειδήσεις τσέπης» της ημέρας: Μια περιουσία για θέρμανση και φως τα Χριστούγεννα

Οι Γερμανοί θα πληρώσουν τρεις φορές περισσότερο για τη θέρμανσή τους ενώ οι Γάλλοι είναι αντιμέτωποι με black out.
Richard Drury via Getty Images

Οι «ειδήσεις τσέπης» είναι μία φρέσκια ματιά στα οικονομικά νέα της ημέρας που αγγίζουν τη ζωή μας».

Γερμανία: Ακριβοπληρώνει το LNG

Η ενεργειακή απεξάρτηση του Βερολίνου από τη ρωσική ενέργεια και η στροφή στο LNG θα στοιχίσει ακριβά στους Γερμανούς καθώς ο λογαριασμός για τη δημιουργία πλωτών τερματικών σταθμών θα φτάσει τα 9,7 δισ. Ευρώ, τρεις φορές πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Οι πρώτες μονάδες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2022 και έως το 2038 το κόστος τους θα εκτοξευτεί σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

«Αυτά τα κόστη θα αντισταθμιστούν στη συνέχεια με τα έσοδα από τα τέλη επαναεριοποίησης, τα οποία θα αρχίσουν να γεμίσουν τα ταμεία όταν οι σταθμοί τεθούν σε λειτουργία. Και φυσικά πρόκειται για ένα κόστος που θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω» αναφέρει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Η κυβέρνηση στο Βερολίνο έχει ναυλώσει πέντε πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG, με δύο από αυτού να τεθούν σε λειτουργία μέσα στο χειμώνα.

Μόλις λειτουργήσουν, οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο της τρέχουσας ζήτησης φυσικού αερίου της Γερμανίας, σύμφωνα με κυβερνητική εκτίμηση. Ωστόσο, η τιμή του LNG αναμένεται να είναι σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια.

Γαλλία: Πονοκέφαλος τα black out ενόψει γιορτών

Η Γαλλία στρέφεται και επίσημα στην πυρηνική της ενέργεια με την κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF να αυξάνει την παραγωγή σε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες αλλά με το Παρίσι να βυθίζεται για ώρες στο σκοτάδι προκαλώντας πονοκέφαλο για την επάρκεια της ενέργειας.

Η Γαλλία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης, έθεσε τα προηγούμενα χρόνια εκτός λειτουργίας 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF -αριθμό ρεκόρ -μειώνοντας τη γαλλική πυρηνική παραγωγή σε χαμηλό 30 ετών και επιβαρύνοντας το ενεργειακό δίκτυο της Ευρώπης καθώς αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πυρηνικός στόλος της Γαλλίας πιθανότατα θα φτάσει στη διαθέσιμη δυναμικότητα παραγωγής των 40 γιγαβάτ τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εποπτείας ενέργειας Emmanuelle Wargon στο ραδιόφωνο Europe 1.
Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα θα είναι οι επόμενες μέρες όπου η προσφορά μπορεί να μειωθεί καθώς οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη πέφτουν μετά από μια ασυνήθιστα ήπια αρχή της χειμερινής περιόδου αιχμής της ζήτησης.
Οι τιμές της ενέργειας, που έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, καθώς αυξήθηκαν σήμερα λόγου του φόβου οτι η ζήτηση θα μπορούσε να ξεπεράσει την προσφορά.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Γαλλία προετοιμάζεται για νέες διακοπές ρεύματος για δύο ή και περισσότερες ώρες

Βρετανία: Χαλαρώνει τους τραπεζικούς κανόνες

Μετά το Brexit, το City έπαψε να είναι το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, με την κυβέρνηση Σουνάκ να ανακοινώνει 30 μεταρρυθμίσεις για να κάνει το Λονδίνο πιο ανταγωνιστικό και να επαναφέρει το κύρος του.

Έτσι, πρόκειται σύντομα να χαλαρώσει τους κανόνες καθώς το Άμστερνταμ, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη είναι πλέον το κορυφαίο κέντρο διαπραγμάτευσης μετοχών της Ευρώπης, με την Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη να ακολουθούν.

Το θετικό σημείο ωστόσο είναι οτι η Βρετανία έχει το δικαίωμα να γράψει τους δικούς της κανόνες, αν και δεν θα μπορεί να αποκλίνει πολύ από τους διεθνείς κανόνες καθώς φιλοξενεί πολλές διεθνείς τράπεζες.

Οι πληροφορίες λένε πάντως οτι στα σχέδια είναι η αναθεώρηση των σκληρών τραπεζικών κανόνων που τέθηκαν σε ισχύ μετά την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία και τη χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τους μικρότερους δανειστές.

Πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Δημοφιλή