Kapa Research: Οι Έλληνες της Διασποράς δηλώνουν περήφανοι για την καταγωγή τους και πιστεύουν στο Θεό

Kapa Research: Οι Έλληνες της Διασποράς δηλώνουν περήφανοι για την καταγωγή τους και πιστεύουν στο Θεό
ERIC THAYER

Τους στενούς δεσμούς που διατηρούν οι Έλληνες της Διασποράς με την Ελλάδα μαρτυρούν τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Κapa Research σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ και δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Οι Έλληνες της Διασποράς είναι οικονομικά ενεργοί, μεσαίας και ανώτερης τάξης, οικονομικά εύρωστοι, και τεχνολογικά καταρτισμένοι. Δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και αισιόδοξοι για το μέλλον, θρησκευόμενοι και σχετικά κοντά στην Εκκλησία. Τάσσονται κυρίως υπέρ της Δύσης (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ), της ελεύθερης αγοράς και χαρακτηρίζονται κοινωνικά φιλελεύθεροι. Από τα στοιχεία, συμπεραίνει κανείς πως είναι νομοταγείς πολίτες, δείχνοντας υψηλή εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας διαμονής τους.

Η ιστορία, η φυσική ομορφιά, η πολιτιστική κληρονομιά, η ορθοδοξία, η ελληνική κουζίνα και η οικονομική κρίση είναι μερικά από τα στοιχεία που ενώνουν τους Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Oι ομογενείς νιώθουν περήφανοι που ανήκουν στον Ελληνισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες σε ποσοστό 82% δηλώνουν περήφανοι για την καταγωγή τους, σε ποσοστό 68% αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους πρώτα σαν Έλληνες και μετά σαν πολίτες της χώρας στην οποία κατοικούν, ενώ το 85% αυτών απαντά θετικά στη φράση «Έχει βαθύτερο νόημα για μένα ότι ανήκω στον Ελληνισμό».

research

Η οικογένεια, αυτό που τους λείπει περισσότερο

Στο ερώτημα σχετικά με το τι λείπει περισσότερο από τους Έλληνες ομογενείς, το 46% απαντά η οικογένειά τους, ενώ το 32% ο ήλιος της χώρας. Σε ποσοστό 32% επίσης οι Έλληνες της διασποράς επισημαίνουν πως τους λείπει το καλοκαίρι ενώ το 19% απαντά πως η μεγαλύτερη απώλεια είναι οι φίλοι τους.

research

Ένα ακόμα συμπέρασμα της έρευνας που αξίζει να επισημανθεί είναι το γεγονός πως οι Έλληνες ομογενείς δηλώνουν πως πιστεύουν στο Θεό σε ποσοστό 66% ενώ το 25% αυτών εξηγούν πως δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία.

Ποια στοιχεία διατηρούν ζωντανή την ελληνική ταυτότητα

Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, αναφορικά με τα στοιχεία που μπορούν να διατηρήσουν ζωντανή την ελληνική ταυτότητα, το 60% των Ελλήνων της Διασποράς εκτιμά πως είναι η χρήση της ελληνικής γλώσσας στην καθημερινή μεταξύ τους επικοινωνία, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως πάνω από πέντε στους δέκα ομογενείς απαντούν πως τα παιδιά τους μιλούν αρκετά καλά ή πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.

Οι Έλληνες στο εξωτερικό φαίνεται πως τρέφουν και ιδιαίτερο σεβασμό για την ιστορία των προγόνων τους. Στο ερώτημα «Έχετε διδαχθεί ποτέ αρχαία τραγωδία και μυθολογία;» σχεδόν πέντε στους δέκα απαντούν θετικά και δείχνουν να θυμούνται τον Οδυσσέα, την Αντιγόνη, τον Οιδίποδα και την Ιφιγένεια, τους 12 άθλους του Ηρακλή, τον Τρωικό Πόλεμο, αλλά και την Αργοναυτική Εκστρατεία.

Όσον αφορά στις χώρες που έχουν κυρίως μεταναστεύσει οι Έλληνες είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Βρετανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Το 79% των ομογενών νιώθουν πολύ κοντά στην Ελλάδα ειδικά τα χρόνια της κρίσης, ενώ το 65% αυτών νιώθει τεράστια απογοήτευση για τα όσα περνά η χώρα.

Οι μεταναστευτικές ροές προς το εξωτερικό από το 1950 και μετά:

research

Ποια λέξη έρχεται πρώτα στο μυαλό τους όταν ακούνε για την Ελλάδα

Όσο για τη λέξη που έρχεται πρώτη στο μυαλό των ομογενών μας, στο άκουσμα της λέξης «Ελλάδα», το 62% απαντά «περηφάνεια», ένα 10% «ευθύνη», ένα 7% «ελπίδα», ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το 11% απαντά με τη λέξη «απογοήτευση».

Στη μελέτη διατυπώνονται και κάποιες διαδεδομένες αντιλήψεις που αμφισβητούνται από τα στοιχεία της έρευνας. Αυτές συνοπτικά είναι:

- πως ο ελληνισμός έχει αποδυναμωθεί από την οικονομική κρίση

- πως το τελευταίο κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό (2010-2017) αποτελεί εθνική καταστροφή

- πως η παγκοσμιοποίηση διαβρώνει την εθνική ταυτότητα.

Δημοφιλή