Οι έντονες αντιδράσεις από το Χόλιγουντ στην ανακοίνωση της ενοχής του Bill Cosby

Ο Αμερικανός ηθοποιός, διάσημος τη δεκαετία του ’80 από την τηλεοπτική σειρά «The Cosby Show», ο Bill Cosby κρίθηκε εχθές ένοχος για σεξουαλική επίθεση εναντίον της Άντρεα Κόνσταντ το 2004 από δικαστήριο της Πενσιλβάνιας, έπειτα από μια δίκη που διήρκησε 3 εβδομάδες.

Ο 80χρονος κωμικός κρίθηκε ένοχος σε τρεις κατηγορίες και βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθειρξη 30 ετών.

Το θύμα, η Άντρεα Κόνσταντ, ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, έπειτα από διαβουλεύσεις 14 ωρών.

Τον Ιανουάριο του 2004, στην οικία του στο Τσέλτενχαμ (Πενσιλβάνια), ο Μπιλ Κόσμπι είχε προτείνει στην Κόνσταντ να πιει ένα ποτήρι κρασί και μαζί τρία χάπια, τα οποία όπως της είπε θα τη βοηθούσαν να χαλαρώσει, προτού την κακοποιήσει ενώ εκείνη δεν μπορούσε πλέον να αντισταθεί.

Ο Bill Cosby κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση από περισσότερες από 60 γυναίκες, κατηγορίες που είχαν παραγραφεί εκτός από την υπόθεση της Κόνσταντ.

Η παρούσα ήταν η δεύτερη δίκη εις βάρος του ηθοποιού.

Από τη σειρά The Cosby Show. 
Από τη σειρά The Cosby Show. 

Στην ανακοίνωση της καταδίκης του, σε άρθρο τους οι New York Times έγραψαν τον τίτλο «Ο Cliff Huxtable ήταν το πιο αρρωστημένο αστείο του Bill Cosby» (σ.σ. ο ρόλος του στη σειρά), καθώς «το προφίλ του ”πάτερ φαμίλια” τον προστάτευε εδώ και δεκαετίες από το να γίνουν πιστευτές οι κατηγορίες εις βάρος του», όπως έγραψε.

H ηθοποιός Elizabeth Banks, έγραψε «Επιτέλους λίγη δικαιοσύνη για τα θύματα του Bill Cosby».
Η Rose McGowan, μια από τις πρωτεργάτριες του κινήματος #MeToo, είπε «Λυπάμαι που αγαπούσατε ένα ψέμα. Τα θύματά του μπορούν να πάρουν μια ανάσα»
Padma Lakshmi: «Σκέφτομαι όλες τις γυναίκες που τραυμάτισε τα τελευταία 50 χρόνια. Ως επιζώσα, ξέρω ότι αυτός ο πόνος ποτέ δεν φεύγει εντελώς».
Η δημοσιογράφος της Guardian Hadley Freeman, σχολίασε «Η απόφαση αφορά, πάνω απ' όλα, ότι πίστεψαν τις γυναίκες αντί για τους διάσημους άντρες και ήταν αυτό το γυναικείο θάρρος που έφερε αυτή την επιτυχία. Δώστε έμφαση σε αυτές, όχι αυτόν»
Η ηθοποίος Amber Tamblyn, έγραψε «Τέλειωσε ο χρόνος Bill. Και τώρα δικαιοσύνη. Για τις γυναίκες που πλήγωσες. Στα τσακίδια».
«Ξέσπασα στα κλάμματα», είπε η ηθοποιός Annabella Sciorra.