ΔΙΕΘΝΕΣ
01/06/2019 15:47 EEST | Updated 01/06/2019 15:49 EEST

Οι ΗΠΑ έστειλαν νέο χάρτη του Ισραήλ στον Νετανιάχου, συμπεριλαμβάνοντας τα Υψώματα του Γκολάν

Το Ισραήλ κατέχει μεγάλο τμήμα του εύφορου αυτού οροπεδίου από το 1967.

Carlos Barria / Reuters

Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλός του, Τζάρεντ Κούσνερ, έδωσε στον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου νέο χάρτη του Ισραήλ, ο οποίος περιελάμβανε και τα κατεχόμενα Συριακά Όρη Γκολάν.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι έλαβε το δώρο μέσω του Κούσνερ, κύριου αρχιτέκτονα της αμερικανικής «συμφωνίας του αιώνα». Η «συμφωνία του αιώνα» ευελπιστούν να είναι η λήξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, πριν μάλιστα από τις πρόωρες εθνικές εκλογές που έχουν κηρυχτεί για τον Σεπτέμβριο.

Ο Νετανιάχου παρουσίασε τον χάρτη, ο οποίος εκδόθηκε επίσημα από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και υπογράφηκε από τον Τραμπ, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Αυτό έρχεται αφού ο Πρόεδρος Trump αναγνώρισε την πλήρη ισραηλινή κυριαρχία επί των Υψωμάτων του Γκολάν τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο. Το μέτρο καταγγέλθηκε από τη διεθνή κοινότητα, δεδομένου του καθεστώτος της περιοχής ως κατεχόμενου μετά τον «Πόλεμο των Έξι Ημερών» το 1967.

Το Ισραήλ κατέχει μεγάλο τμήμα του εύφορου αυτού οροπεδίου από το 1967. Το 1981, ωστόσο, προχώρησε στην προσάρτησή του - κίνηση που ποτέ δεν έγινε δεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Η περιοχή, που εκτείνεται σε περίπου 1,800 τετραγωνικά χιλιόμετρα και, λόγω της υπερυψωμένης θέσης της, παρέχει το πλεονέκτημα της ορατότητας στο Βόρειο Ισραήλ και τη νότια Συρία, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική στρατηγικά και διπλωματικά. Πρόκειται για «το πιο στρατηγικό σημείο στην ορεινή αλυσίδα που συνδέει ή χωρίζει το νότιο Λίβανο και την Συρία από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. 

Πηγή: Memo 

Sponsored Post