ΔΙΕΘΝΕΣ
26/03/2018 14:53 EEST

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον «σκιώδη πόλεμο» στη Λιβύη, με πλήγμα κατά της αλ Κάιντα

Handout . / Reuters

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν το πρώτο τους πλήγμα με drone εναντίον μαχητών της αλ Κάιντα στη νότια Λιβύη το σαββατοκύριακο, κάτι που, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των New York Times, υποδεικνύει πιθανή κλιμάκωση των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεών τους στη χώρα.

Μέχρι τώρα το Πεντάγωνο επικέντρωνε τα πλήγματά του στη Λιβύη σχεδόν αποκλειστικά σε δυνάμεις του ISIS βορειότερα. Το 2016, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν περίπου 500 αεροπορικά πλήγματα στη Σύρτη μέσα σε βάθος μηνών, με σκοπό την καταστροφή του προπυργίου του ISIS εκεί.

Ωστόσο, η επίθεση το Σάββατο, η οποία, σύμφωνα με την Africa Command είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο μαχητών- που αργότερα χαρακτηρίστηκαν ως μέλη του παρακλαδιού της αλ Κάιντα στη βορειοδυτική Αφρική- έλαβε χώρα στα βορειοδυτικά της χώρας, που είναι γνωστά ως καταφύγιο της αλ Κάιντα και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων που επιχειρούν στο Σαχέλ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Africa Command ανέφερε ότι το πλήγμα είχε ως στόχο μαχητές της αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ- μια οργάνωση γνωστή επίσης ως AQIM- και πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη. Εκτιμάται ότι δεν σκοτώθηκαν άμαχοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ωστόσο, οι New York Times υπογραμμίζουν ότι το γεγονός ότι η Africa Command δεν ανακοίνωσε το πλήγμα το Σάββατο δείχνει πως το Πεντάγωνο επιδιώκει να αποκρύπτει τις επιχειρήσεις του στη Λιβύη. Επίσης, άξιο αναφοράς είναι πως δεν απαντήθηκαν ερωτήματα όπως το ποιοι ήταν οι δύο στόχοι, και γιατί ήταν τόσο σημαντικοί ώστε να στοχευθούν με αεροπορικό πλήγμα- ενώ αξίζει να σημειωθεί πως Γάλλος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Γαλλία δεν έπαιξε κάποιον ρόλο, αλλά το Παρίσι «χαίρεται ιδιαίτερα για τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ ως προς την αντιτρομοκρατία στη Λιβύη».