Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία 1,1 εκατ. ιρανικές σφαίρες

Είχαν κατασχεθεί μετά από επιχείρηση σε πλοίο.
via Associated Press

Η Ρωσία χρησιμοποιεί εδώ και καιρό ιρανικής προέλευσης drones εναντίον της Ουκρανίας- και τώρα ουκρανικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούν εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων ιρανικές σφαίρες που είχαν κατασχεθεί.

Πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού είχε κατασχέσει τις 1,1 εκατ. σφαίρες από σκάφος που χρησιμοποιούσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν για να εξοπλίζουν τους αντάρτες Χούθι στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, κατά παράβαση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι εν λόγω σφαίρες των 7,62 χιλιοστών έχουν τώρα μεταβιβαστεί στην Ουκρανία, ανέφερε την Τετάρτη η US Central Command. Τα πυρομαχικά αυτά απεστάλησαν σε μια περίοδο κατά την οποία η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ προς το Κίεβο τίθεται επ’αμφιβόλω.

Οι σφαίρες των 7,62 χιλιοστών χρησιμοποιούνται από το Καλάσνικοφ και τις πολλές παραλλαγές του. Η Ουκρανία, ως μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, έχει πολλές μονάδες που βασίζονται στο Καλάσνικοφ.

«Με αυτή τη μεταβίβαση όπλων, οι ενέργειες κατάσχεσης εναντίον ενός απολυταρχικού καθεστώτος είναι τώρα ευθέως προς στήριξη του ουκρανικού λαού εναντίον ενός άλλου απολυταρχικού καθεστώτος. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάθε νόμιμη αρχή στη διάθεσή μας για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον αγώνα της για ελευθερία, δημοκρατία και κράτος δικαίου» δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ.

Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ και συμμαχικές δυνάμεις έχουν αναχαιτίσει πολλά σκάφη που θεωρείται ότι μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά από το Ιράν στην Υεμένη προς υποστήριξη των Χούθι, που στηρίζει το Ιράν. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που κατασχεθέντα όπλα παραδίδονται στην Ουκρανία, είπε η πλοίαρχος Αμπιγκέιλ Χάμοκ, εκπρόσωπος της Central Command.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή