Οι Φαναριώτες και οι Οθωμανοί το 1821: Οι σχέσεις, οι συγκρούσεις και η συμβίωση

Η διάλεξη της καθηγήτριας Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, Χριστίνας Φίλιου.
Martin Siepmann via Getty Images

Οι Φαναριώτες αποτελούν μια από τις γνωστότερες κοινότητες σε ολόκληρα τα Βαλκάνια τα χαρακτηριστικά της οποίας δεν σταμάτησαν ποτέ να μελετούν οι ιστορικοί.

Ποιοι ήταν στα αλήθεια οι Φαναριώτες και κυρίως ποια ήταν η θέση τους μέσα στο πλαίσιο της οθωμανικής διακυβέρνησης;

Από πού και μέσα από ποιες διαδικασίες προέκυψε η εξουσία που απολάμβαναν και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της;

«Κράτος εν κράτει» στην περίοδο της ακμής τους, οι Φαναριώτες, κατέλαβαν ηγετικές θέσεις στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και σε πολλά νησιά εκ μέρους των Οθωμανών, μέχρι να κλυδωνιστούν ισχυρά και να πέσουν σε δυσμένεια κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 για να ξαναλάβουν και πάλι ισχύ μέσα στην Οθωμανική Κυβέρνηση από το 1830 και μετά ως Νεοφαναριώτες.

Αυτή τη «μεγάλη», συναρπαστική και από πολλές πλευρές άγνωστη ιστορία των Φαναριωτών επιλέγει να αφηγηθεί η καθηγήτρια Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, Χριστίνα Φίλιου μέσα από τον φακό της «μικρής» ιστορίας ενός Φαναριώτη που έμεινε πιστός στον Σουλτάνο παρότι ο αδερφός του υπήρξε ένθερμος οπαδός της επανάστασης και επιστήθιος φίλος του Κοραή.

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση εξάλλου δίνει την αφορμή να εμβαθύνουμε στο φαινόμενο των Φαναριωτών και να κατανοήσουμε τη θέση τους μέσα στο Οθωμανικό τους περιβάλλον το οποίο και τους θεωρούσε «Γραικούς» και αποστάτες.

Η Χριστίνα Φίλιου είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια με ειδικότητα σε θέματα Οθωμανικής και Ελληνοτουρκικής Ιστορίας.

Είναι Ελληνίδα τρίτης γενιάς στις ΗΠΑ με καταγωγή από Κωνσταντινούπολη και Δυτική Μακεδονία.

Κατά τη διάρκεια του ερευνητικού της έργου έζησε για μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα και την Τουρκία μελετώντας τα αρχεία και τις πηγές στα ελληνικά και στα τούρκικα.

Στο βιβλίο της «Biography of an Empire: Governing Ottomans in an Age of Revolution» (University of California Press, 2011) το οποίο πρόκειται πολύ σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει και στην ελληνική του μετάφραση από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια» πραγματεύεται την πολύπλοκη σχέση των Φαναριωτών με την Οθωμανική Διοίκηση αλλά και το ρόλο τους στην Ελληνική Επανάσταση το 1821 ενώ το πιο πρόσφατο βιβλίο της «Turkey: A Past against History» αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά το 2022.

Η διάλεξή της στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat θα γίνει στην ελληνική γλώσσα.

Info

Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου

Ώρα: 19:00

Πλατφόρμα Zoom

Συμμετοχή: 7 ευρώ

Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Δημοφιλή