Οι λάσπες του Κόκκινου Πλανήτη: Ανακάλυψη- έκπληξη για τον Άρη

Επιστήμονες έκαναν μια ανακάλυψη- έκπληξη ενώ πειραματίζονταν με λάσπες σε εργαστήριο.
nemchinowa via Getty Images

Διεθνής ομάδα επιστημόνων διερεύνησε πώς μπορεί να μοιάζουν ηφαίστεια που βγάζουν λάσπη αντί για λάβα στον Άρη, συγκριτικά με αντίστοιχους σχηματισμούς στη Γη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, σε πειράματα που έγιναν σε ειδικούς θαλάμους, οι προσομοιώσεις αρειανών ροών λάσπης φάνηκαν να «συμπεριφέρονται» σαν οδοντόκρεμα που βράζει.

Το λασπώδες αυτό «προϊόν» θυμίζει ένα συγκεκριμένο είδος λάβας (pahoehoe) που παρατηρείται στο ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα σε κάποιες έρευνες στον Κόκκινο Πλανήτη, εκτιμά ο επικεφαλής ερευνητής, Πετρ Μπροζ, του Ινστιτούτου Γεωφυσικής της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Θα βλέπουμε κάποια χαρακτηριστικά από το Διάστημα και δεν θα ξέρουμε εάν είναι το αποτέλεσμα ροών λάβας ή λάσπης. Χωρίς γεωλόγο επί τόπου να τα χτυπήσει με σφυρί, θα είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε» είπε στο BBC News.

Το φαινόμενο των ηφαιστείων λάσπης είναι γνωστό στη Γη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπροζ για πολύ καιρό αμφισβητούσε πως μεγάλος αριθμός κωνικών σχηματισμών στον Άρη θα μπορούσαν να είναι το ίδιο, ωστόσο εν τέλει άλλαξε γνώμη- και αυτό τον έκανε να αναρωτηθεί πώς η λάσπη, εάν όντως εκλύεται από το έδαφος του Άρη, θα «συμπεριφέρεται» υπό ακραίες συνθήκες ψύχους και χαμηλής πίεσης. Για τον σκοπό αυτό έγιναν πειράματα στο Ανοιχτο Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου υπάρχει ένας θάλαμος προσομοίωσης του αρειανού περιβάλλοντος.

Υπό γήινες συνθήκες, η συμπεριφορά είναι η αναμενόμενη, ωστόσο υπό αρειανές συνθήκες, η λάσπη προχωρά διαφορετικά, μέσω μιας σειράς «λοβών» με παράξενα σχήματα. Αυτό αποδίδεται εν τέλει στη χαμηλή πίεση, 150 φορές μικρότερη αυτής στην ατμόσφαιρα της Γης.

«Η επιδερμίδα του υγρού παγώνει, με αυτή η ροή είναι αρκετά πυκνή ώστε το εσωτερικό να παραμείνει ρευστό» εξηγεί Μανίς Πατέλ, του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Ηνωμένου Βασιλείου. «Οπότε η επιδερμίδα θα σταματά τη ροή για λίγο, μα μετά το momentum από το υγρό μέσα δραπετεύει σε αδύναμα σημεία της, και η ροή συνεχίζεται προς τα εμπρός. Είναι όπως στο pahoehoe, εκτός του ότι εκεί είναι λιωμένος βράχος. Αλλά και πάλι, είναι μια ψυχρή επιδερμίδα που σχηματίζεται πριν διαρρεύσει θερμό υλικό».

Δημοφιλή