ΔΙΕΘΝΕΣ
27/05/2020 12:33 EEST | Updated 27/05/2020 12:35 EEST

Οι μάσκες και τα γάντια δεν κατέληξαν μόνο στα σκουπίδια αλλά και στη Μεσόγειο

Βίντεο δείχνει πόσο αδιόρθωτοι είμαστε.

Ένα βίντεο που γυρίστηκε από μια γαλλική περιβαλλοντική ΜΚΟ στη Μεσόγειο προκαλεί ανατριχίλα. Η θάλασσα γεμάτη μάσκες και γάντια.

Η Opération mer propre (Επιχείρηση Καθαρή θάλασσα) προσπαθεί να καθαρίσει την ακτή κοντά στο θέρετρο Côte d’Azur της Αντίμπ, στη Γαλλική Ριβιέρα. Η ΜΚΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά τώρα που η Ευρώπη βγαίνει από την καραντίνα και ο κόσμος αρχίζει να πηγαίνει ξανά στις παραλίες.   

Ο ιδρυτής της ΜΚΟ, Λαουρέντ Λόμπαρντ, που τράβηξε το υποβρύχιο βίντεο και το δημοσίευσε στο Facebook, λέει: «Αυτές οι μάσκες - δεν τις χρησιμοποιούμαι πολύ καιρό και θα χρησιμοποιήσουμε δισεκατομμύρια από αυτές, οπότε λέω προσέξτε, είναι η αρχή ενός νέου είδους ρύπανσης». 

Ήδη στις 14 Μαΐου -μόλις τρεις ημέρες μετά τη χαλάρωση του γαλλικού lockdown- οι οδοκαθαριστές στο Παρίσι ανέβαζαν στα social media τις  μάσκες που έβρισκαν πεταμένες στα πεζοδρόμια. Βουλευτής στη νότια περιοχή Alpes-Maritimes, ήδη υπέβαλε σχέδιο νόμου για να αυξήσει το πρόστιμο για τα σκουπίδια από μάσκες σε δημόσιο χώρο. Θα πρόστιμο που προτείνει είναι 300  ευρώ ανά παράβαση αντί για τα 68 ευρώ που ισχύουν τώρα. 

Πηγή: BBC