Οι μαγικές εικόνες της δικαιοσύνης

Με παραδείγματα
bestdesigns via Getty Images

Στο χώρο της Δικαιοσύνης θεσπίζονται διάφορες διατάξεις με γενική και αόριστη διατύπωση, όπως πρέπει να είναι όλοι οι νόμοι, αλλά όταν δεις τη διάταξη προσεκτικά πρόκειται για μια μαγική εικόνα, που οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ μπορούν να ανακαλύψουν τις κρυμμένες φωτογραφίες προσώπων, αλλά οι ενδιαφερόμενοι ισχυρίζονται, ότι πρόκειται για απλή σύμπτωση.

Το άρθρο 59 παρ.1 του παλαιού Ποινικού Κώδικα όριζε. Η καταδίκη σε θανατική ποινή ή σε ισόβια κάθειρξη συνεπάγεται αυτοδικαίως τη διαρκή αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του καταδικασμένου. Η διάταξη αυτή με τον νέο Ποινικό Κώδικα ( ν.4619/1.7.2019 ) καταργήθηκε. Επομένως ως παρεπόμενη ποινή δεν επιβάλλεται , παύει να ισχύει για τους ήδη καταδικασμένους σε ισόβια κάθειρξη και διαγράφεται από το ποινικό τους μητρώο. Συνεπώς όλοι οι καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη για οποιαδήποτε πράξη ανέκτησαν αυτόματα τα πολιτικά τους δικαιώματα και μπορούν από τις επόμενες εκλογές να υποβάλλουν υποψηφιότητα για βουλευτές.

Ο βαθμός του Προέδρου Εφετών είναι ο τελευταίος βαθμός στα δικαστήρια ουσίας, ισότιμος με τον βαθμό του Αρεοπαγίτη και μισθολογικά, προΐσταται και διευθύνει τις εργασίες του Εφετείου, προεδρεύει δικαστικού σχηματισμού [ποινικού-πολιτικού] και εκδίδει τις αποφάσεις, δεν επιθεωρείται ούτε συντάσσονται για αυτόν εκθέσεις αξιολογήσεως. Ο Πρόεδρος Εφετών δεν προάγεται στον βαθμό του Αρεοπαγίτη, αλλά επιλέγεται από το ΑΔΣ κατόπιν αιτήσεως του.. Θεωρείται ο καλύτερος βαθμός της δικαστικής ιεραρχίας, για αυτό πολλοί πρόεδροι εφετών δεν υποβάλλουν αίτηση να επιλεγούν, ως αρεοπαγίτες, γιατί η εργασία του αρεοπαγίτη είναι πολύ πιο κοπιαστική.

Με πρόσφατο νόμο αυξήθηκαν οι θέσεις των προέδρων εφετών πολιτικής δικαιοσύνης κατά 86, που υλοποιήθηκαν ήδη. Συνολικά οι πρόεδροι εφετών είναι 201, κατανεμημένοι σε 17 εφετεία, ενώ όταν έγινα πάρεδρος το 1966 οι πρόεδροι εφετών ήταν 12 σε 11 εφετεία. Ως αιτιολογία για την αύξηση των παραπάνω θέσεων ανακοινώθηκε, ότι οι νέοι πρόεδροι εφετών θα προεδρεύουν στα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων ( αρθ.110 Κ.Π.Δ.), αλλά νομίζω, ότι οι ήδη ΠΕ επαρκούν για την αρμοδιότητα αυτή . Επομένως δεν χρειάζονταν υπηρεσιακά η πληθώρα των προέδρων εφετών, που θυμίζει το «todos caballero, που αναφώνησε ο βασιλιάς Αλφόνσος της Ισπανίας κάνοντας όλους τους συγκεντρωμένους στη Piazza del Sol ιππότες.

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής

Αρεοπαγίτης ε.τ.

Δημοφιλή