ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/07/2019 13:32 EEST

Οι πιο συχνές ερωτήσεις για το service του αυτοκινήτου και οι απαντήσεις τους

Οι “αιώνιες” απορίες για το service του αυτοκινήτου σας έχουν επιτέλους απαντήσεις.

Πόσο κοστίζει ένα service αυτοκινήτου; 

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι δεκάδες υποχρεώσεις έχουν ως αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να έχει γίνει (για τους περισσότερους από εμάς) αυτό που λέμε “δεύτερο σπίτι”. Και όπως κάθε άνθρωπος φροντίζει το σπίτι του, έτσι θα πρέπει να δίνει και στο αυτοκίνητό του τη φροντίδα που του αξίζει. Όπου “φροντίδα” εννοούμε “service”.

To service δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμο της ταλαιπωρίας και των εξόδων. Για να σας πείσει για το αντίθετο, η Anytime, σε συνεργασία με τον autoduder δημιούργησαν μια ολοκληρωμένη υπηρεσία για τη συντήρηση ή επισκευή του αυτοκινήτου σας.

Μέσω της υπηρεσίας, μπορείτε να βρείτε δωρεάν το καλύτερο και οικονομικότερο συνεργείο αυτοκινήτου κοντά σας, καθώς και να κλείσετε online το ραντεβού σας στο συνεργείο με ξεκάθαρους όρους, εύκολα και γρήγορα. Κάνετε τις απαραίτητες συγκρίσεις και επιλέγετε το καλύτερο και οικονομικότερο συνεργείο που σας εξυπηρετεί. Βλέπετε online διαθεσιμότητα συνεργείου για να διαλέξετε μέρα ραντεβού χωρίς ούτε ένα τηλέφωνο.

Πριν απ’ όλα όμως, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Επειδή στο άκουσμα της λέξης “service” δημιουργούνται απορίες, συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα και δίνουμε τις απαντήσεις. 

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το service; 

Αυτό το ορίζει ο κατασκευαστής. Σε ιδανικές συνθήκες, το service του αυτοκινήτου οφείλει να πραγματοποιείται περίπου μια φορά τον χρόνο, ανάλογα πάντα με τον τύπο του οχήματος ή με τη συμπλήρωση περίπου 15.000 – 20.000 χιλιομέτρων. Ισχύει επίσης ο κανόνας του μικρού και του μεγάλου σέρβις που θα εξηγήσουμε παρακάτω. 

Ποια είναι τα είδη service αυτοκινήτου; 

Τα είδη των service αυτοκινήτου είναι βασικά δύο, το μικρό και το μεγάλο. Στο μικρό περιλαμβάνονται επιμέρους έλεγχοι και βασικές εργασίες, όπως για παράδειγμα η αλλαγή λαδιών και φίλτρου λαδιών. Στο μεγάλο service ή όταν επέλθει το χρονικό διάστημα που το αυτοκίνητο μας οφείλει να επισκεφτεί το συνεργείο για ένα γενικό έλεγχο, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να συμβούν μεταξύ άλλων τα εξής: αντικατάσταση φίλτρου αέρα, καθαρισμός ή αλλαγή του φίλτρου βενζίνης, αντικατάσταση ή καθαρισμό του φίλτρου της καμπίνας των επιβατών, αλλαγή μπουζί, συμπλήρωση υγρών του ψυγείου, έλεγχος της στάθμης των υγρών των φρένων, έλεγχος φρένων, έλεγχος ελαστικών, έλεγχος συστήματος διεύθυνσης, έλεγχος φώτων κ.α. 

Ανάλογα με τις ανάγκες του αυτοκινήτου σας, ορίζετε και το είδος του service που χρειάζεται. 

Πόσο κοστίζει ένα service αυτοκινήτου; 

Πρόκειται για μια ερώτηση που δεν γίνεται να απαντηθεί με ακρίβεια. Στην πλατφόρμα autoduder οι τιμές για το μικρό service κυμαίνονται μεταξύ 40-50 ευρώ, ενώ για το μεγάλο 100-120, την ώρα που στην αγορά οι τιμές είναι αρκετά μεγαλύτερες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η τιμή για το μεγάλο service μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 200 ευρώ! Οι συγκεκριμένες τιμές βέβαια αφορούν στη γενική εικόνα, καθώς θα πρέπει να συνυπολογίσεις και τυχόν έξτρα εργασίες, που μπορεί να κριθούν απαραίτητες κατά την διάρκεια του ελέγχου του αυτοκινήτου και να αυξήσουν το τελικό κόστος. 

Πόσο κοστίζει ένα service αυτοκινήτου; 

 Γιατί είναι σημαντικό το βιβλίο service αυτοκινήτου; 

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι αρκετά εύκολη. Το βιβλίο service του αυτοκινήτου είναι το “ημερολόγιό του”. Εκεί κρύβεται όλο το ιστορικό του, εκεί αναγράφονται οι ημερομηνίες από τα συνεργεία στα οποία πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι, καθώς και όλα τα ανταλλακτικά που έχουν χρησιμοποιηθεί/αντικατασταθεί. Το βιβλίο service θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο όταν έρχεται η ώρα του επόμενου service, καθώς και σε περίπτωση μεταπώλησης. 

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται αλλαγή σε δίσκους και τακάκια φρένων; Πώς καταλαβαίνω ότι θέλουν αλλαγή; 

Στους δίσκους και τα τακάκια η συχνότητα αντικατάστασης εξαρτάται από το αυτοκίνητο αλλά κυρίως από τη χρήση και το στυλ οδήγησης. Δεν αλλάζονται προκαταβολικά, αλλά όταν διαπιστώνονται σημάδια φθοράς. Για τα τακάκια μην ξεχνάτε να ζητάτε τον έλεγχό τους σε κάθε επίσκεψη στο συνεργείο και κυρίως μην αγνοείτε τα σημάδια που “φωνάζουν” ότι χρειάζονται αλλαγή. 

Στα σημάδια αυτά συγκαταλέγονται η σχετική ένδειξη στο ταμπλό (για όσα έχουν αισθητήρες φθοράς), ο θόρυβος ή το σφύριγμα όταν πατάς φρένο, καθώς και το μειωμένο πάχος. Για τους δίσκους, βασικό πρώιμο σημάδι ότι πρέπει να αλλαχθούνείναι το “τρέμουλο” στο πεντάλ όταν φρενάρετε δυνατά (όταν συνδυάζεται με τρέμουλο στο τιμόνι είναι δείγμα φθοράς μπροστινών δίσκων, ενώ το τρέμουλο στο κάθισμα είναι δείγμα για τους πίσω δίσκους) αλλά και η εμφανής αλλοίωσή τους (χείλος) σε προχωρημένο στάδιο φθοράς. 

Πώς καταλαβαίνω ότι έχει πρόβλημα το δίσκο-πλατό; 

Μερικά από τα σημάδια που “μαρτυρούν” ότι έχει έρθει η ώρα για αλλαγή δίσκο-πλατό είναι τα εξής: 

  • Ο δίσκος αναδύει μια μυρωδιά σαν καμμένο φαΐ ή λάδι.
  • Η σύμπλεξη του αυτοκινήτου γίνεται πολύ ψηλά.
  • Έχεις μια αίσθηση «σφουγγαριού» όταν πατάς το πετάλι.
  • Το πετάλι έχει γίνει πάρα πολύ σκληρό και σε δυσκολεύει στο πάτημα.
  • Το αυτοκίνητο πατινάρει όσο είσαι σε κίνηση.
  • Πατάς το συμπλέκτη αλλά δεν μπαίνει η ταχύτητα.
  • Πατάς γκάζι, ο κινητήρας ανεβάζει στροφές αλλά το αυτοκίνητο δεν επιταχύνει. 

Οι παραπάνω ενδείξεις φανερώνουν ότι ο δίσκος και το πλατό του συμπλέκτη έχουν φθαρεί και δεν λειτουργούν κανονικά. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται αλλαγή, διαφορετικά το αυτοκίνητο θα κινείται με μεγάλη δυσκολία και υπάρχουν πιθανότητες να ακινητοποιηθεί. 

Πότε πρέπει να αλλάξω λάστιχα στο αυτοκίνητο; Ποια τα σημάδια φθοράς; 

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου αποτελούν βασικό “γρανάζι” για τη σωστή και κυρίως ασφαλή λειτουργία του και οφείλουν να βρίσκονται πάντα σε καλή κατάσταση. Η σωστή προσέγγιση για την αλλαγή τους είναι να ακολουθούμε τα σημάδια της φθοράς, όπως για παράδειγμα αν διαπιστώσουμε την οποιαδήποτε ανομοιομορφία σε αυτά, εάν έχουν σκληρύνει ή αν το πέλμα φαίνεται ταλαιπωρημένο, σε συνδυασμό πάντα με την “ηλικία” τους.