Οι ρωσικοί εκβιασμοί με τις τουρμπίνες κοστίζουν ακριβά στη Siemens Energy

Η εταρεία ανακοίνωσε σήμερα οτι οι ζημίες της το 2022 θα ξεπεράσουν τις προβλέπεις κατά 200 εκατ ευρώ λόγω των δραστηριοτήτων της με τη Μόσχα.
via Associated Press

Μεγάλες απώλειες, πάνω από 650 εκατ. ευρώ για το 2021, ανακοίνωσε η Siemens Energy, η οποία προμηθεύει με εξοπλισμό τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας και συντηρεί τους περίφημους στροβίλους του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream που μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει το CNBC, μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν με τη συντήρηση των στροβίλων, που είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα στη Γερμανία, η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα οτι οι ζημίες της το 2022 αναμένεται να ξεπεράσουν τις προβλέπεις κατά 200 εκατ ευρώ λόγω αυτών των δραστηριοτήτων της με τη Μόσχα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σύμφωνα με την εταιρεία, σε νέα προβλήματα τροφοδοσίας της Γερμανίας με ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που θα ενισχύσει τους φόβους για ομαλή ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream στην Ευρώπη.

Η Siemens Energy, που ανεξαρτητοποιήθηκε από την μητρική εταιρεία το 2022, έχει στραφεί και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέχοντας την πλειοψηφία της κατασκευάστριας ανεμογεννητριών Siemens Gamesa, η οποία ωστόσο καταγράφει μεγάλες απώλειες το 2022, με αποτελέσμα να προχωρήσει σε περικοπές 2.500 θέσεων εργασίας.

Η Siemens Energy, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις απώλειες από τις εμπορικέ σχέσεις της με τη Ρωσία πρόκειται να σταματήσει κάθε νέα δραστηριότητα της στη χώρα, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις εκεί αντιπροσωπεύουν μονοψήφιο ποσοστό των συνολικών πωλήσεών της, ύψους 28,48 δισ. ευρώ.

Η Siemens Energy υποστήριξε οτι η αδυναμία της Siemens Gamesa συρρικνώνει τα τριμηνιαία κέρδη της, εν όψει της προγραμματισμένης προσφοράς των 4,05 δισεκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση του υπόλοιπου 33% της εταιρείας που δεν κατέχει.